16. září: nejrychlejší Liberečák a zpívající architekt

16. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 16. září, svátek má Ludmila. Mezinárodních dnů je jako máku a tak není divu, že i na dnešek jeden připadá.

16. září je Mezinárodní den ochrany ozónové vrstvy. Přemýšlel jsem, jak bychom my, obyčejní smrtelníci mohli v tento den něčemu prospět a napadá mě snad jediné. Budeme méně stříkat různými spreji. Snad to pomůže.

Jména Čechů nejsou zrovna tesána zlatým písmem do historie automobilových závodů. Čestnou výjimkou je paní Junková.

Víte ale, že jsme na tři závody měli i pilota Formule 1? Ano, byl to Tomáš Enge. Svezl se v roce 2001 za tým Prost – dneska je libereckému rodákovi 42 let.

Vzpomeňme si i na skvělého českého architekta, který proslul spíš jako zpěvák. Pavel Bobek byl vlastně skoro celý život věrný Semaforu a jeho písničky se ne a ne ohrát. Taky nevím o nikom jiném u nás, kdo by si kdy zazpíval s legendárním Johny Cashem.

Některé Pavlovy písničky jsou div ne lepší než originály. Dnes by mu bylo 81 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.