16. duben: král grotesky a Škodovka Němcům

16. duben 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 16. dubna, svátek má Irena. Hned na úvod se trochu zasmějeme. Připomeneme si totiž tuláka s buřinkou a hůlčičkou, který vzbuzoval po dlouhá léta smích po celém světě.

16. dubna v roce 1889 se totiž narodil Charlie Chaplin. Veselý měl být po kom – rodiče byli pouliční muzikanti. Malý Charlie dal brzy Londýnu vale a vyrazil zkusit štěstí do Ameriky, kde vystupoval v kabaretech a cirkuse jako komik. Mimochodem: v roce 1908 vystupoval jako malý kluk se skupinou komiků ve varieté v Karlíně. Proslavil ho ale až film a němé grotesky. Na spoustu z nich se dá dívat ještě dnes. 

Jestli jezdíte autem, možná patříte k té většině Čechů, kterým doma parkuje nějaká ta škodovka. Já jsem začínal na embéčku a od té doby jsem držel volant snad všech modelů.

V 60. letech byly škodovky světovými auty. Pak jsme jaksi za světem zaostali. Těžko říct, jak by to dopadlo, nebýt. 16. dubna roku 1991. Jestli se nějaká privatizace povedla, tak, podle mě, tahle. Právě ten den totiž koupil podíl ve Škodovce německý Volkswagen.

I když zpočátku bylo dost problémů a Favority najednou nechtěl nikdo kupovat, je dnes všechno jinak a naše auta jsou ve světě ceněná. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.