16. červenec: první bankovka v Evropě a herečka z Brné

16. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 16. července, svátek má Luboš. Startujeme další prázdninový týden. A začneme tím, že se pořádně podíváme do peněženky.

Máte tam nějakou bankovku? Nebylo tomu tak vždycky. V lidské historii se platilo ledasčím – například mušličkami, kamínky a samozřejmě zlatem. Ale papírem?

Asi vás nepřekvapí, že na to přišli Číňané. V Evropě se ale papír dlouho ne a ne uchytit. Až ve Švédsku byla 16. července 1661 vydaná první bankovka na území Evropy. Vydala ji banka Stockholms Banco.

U nás to ještě 101 let trvalo a možná jste od svých prababiček něco o bankocetlích slyšeli. Tak ať se nám ty současné v peněženkách jenom množí!

I dnes tu máme přání k narozeninám. Slaví je rodačka od nás ze severu. Narodila se v malebné vesničce Brná (mimochodem Karel May tu prý psal Vinnetoua). Je to nedaleko Ústí nad Labem.

Regina Rázlová v mládí hodně sportovala, byla šikovná plavkyně. Jejího tatínka možná budou pamětníci znát jako poválečného ředitele ústecké chemičky, ale dcera dala přednost múzám. Hodně rolí natočila v 70. a 80. letech, po revoluci se vrhla na podnikání, které (nikoliv její vinou) skončilo trestním stíháním.

Dnes už zase hraje a jde jí to náramně. K 71. narozeninám přejeme všechno nejlepší! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.