15. duben: zkáza Titaniku a naše národní muzeum

15. duben 2018 08:00
Stalo se dnes

Dnes je neděle 15. dubna, svátek má Anastázie. Tentokrát si, kromě jiného, ukážeme, že proti přírodě jsme prostě pořád takhle maličcí, i kdybychom si nakrásně mysleli, že ji můžeme překonat.

Ke dnešku se totiž poutá příběh asi nejslavnější lodi světa – Titaniku. Ve své době to byl největší a nejmodernější osobní parník. Však na něj byla společnost White Star náležitě hrdá. Mělo se jednak o v podstatě nepotopitelný zázrak moderní techniky. Jak to dopadlo, všichni víte.

Právě 15. dubna o půl třetí ráno klesl po srážce s ledovcem ke dnu. Smrt ve vlnách nalezlo přes 1500 lidí. Dodneška panují kolem Titaniku legendy a mýty. Třeba ta o hrajícím orchestru na palubě. Pravda to ovšem není.

Pojďme ale k veselejší události. K 15. dubnu se také váže vznik našeho Národního muzea. V roce 1818 se ale jmenovalo Vlastenecké muzeum v Čechách.

Zajímavý je jho vznik. O dva roky dříve totiž panovala v Čechách značná bída a neúroda. A tak císařpán nařídil sbírku na podporu chudých. Vybralo se opravdu hodně.

Hned v následujícím roce ovšem byla úroda bohatá a někteří z mecenášů se rozhodli, že věnované peníze, které zbyly, použijí právě na založení muzea. Bohatí pánové dnešní doby by si asi měli vzít příklad. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio