15. červenec: smrt návrháře a cvrlikání na síti

15. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 15. července, svátek má Jindřich. V dnešním kalendáriu máme něco pro dámy i pány. Tak začneme tím něžnějším pohlavím.

Vsadil bych se, dámy, že každá z vás má, anebo by chtěla mít, něco od Versaceho. Tenhle skvělý italský návrhář stvořil opravdu mnoho nádherných kousků. Jeho smrt před 21 lety ale byla dost tragická.

51letý Gianni Versace se právě vracel domů z oblíbeného baru, kde si dal stejně jako každý den svou první kávu. Právě když chtěl u své vily v luxusní části Miami odemknout dveře, tak vzduchem proletěly dva výstřely. Obě střely zasáhly Versaceho do hlavy. Klesl k zemi, zatímco vrah zmizel. Policie sice mladíka vypátrala, jenže mrtvého, o 10 dní později. Svůj život ukončil stejnou zbraní.

Cvrlikáte? Nerozumíte? Zkusím to tedy jinak. Tweetujete? Řeč dnes bude o Twitteru, jedné z nejpopulárnějších sociálních aplikací na síti dneška. Jde o to, zveřejnit nějaký ten vzkaz, neboli tweet o maximální délce 280 znaků. A pak už jen čekat, kolik lidí si to přečte. Jednoduché co?

Budete se divit, ale nejpopulárnější osobnosti mají i miliony pravidelných followerů, neboli sledovatelů. Taková zpěvačka Katy Perry jich má dokonce přes 108 miliónů a vlastní světově nejsledovanější účet.

U nás je nejúspěšnější tenistka Petra Kvitová s 550 000 sledujících. Twitter má dneska 12 narozeniny. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.