14. srpen: český král rock and rollu a první ligový zápas u Nisy

14. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 14. srpna, svátek má Alan. Asi by dnes měli slavit příznivci fotbalu, obzvlášť pak v Liberci. Že Slovan hraje nejvyšší soutěž, jsme jaksi zvyklí, ale nebylo tomu tak vždycky.

Po postupu Slovanu do nejvyšší soutěže v roce 1993 dostal klub výjimku a první sezónu mohl odehrát U Nisy, i když tehdejší stav stadionu byl pro první ligu nedostačující: na stadion se vešlo 5575 diváků, z toho pouze 500 míst bylo k sezení (na staré tribunce na místě dnešní Severní tribuny).

První domácí ligový zápas Slovanu zažil vyprodaný stadion U Nisy právě 14. srpna 1993, kdy do Liberce zavítala Viktoria Žižkov. Dnes je to 25 let.

Vzpomínáte na blonďáka s černými brýlemi na nose, oblečeného do křiklavé košile, přiléhavých černých kalhot, špičatých bot a ověšeného zlatými řetízky? Samozřejmě, Miki Volek, vždyť jeho vizáž byla na začátku 60. let něčím nevídaným.

Miki byl v podstatě králem Prahy. Brzy nestačila kapacitou ani Lucerna, jenže rock and rollový král dlouho na výsluní nezůstal. Do módy přišly po vzoru Beatles hudební skupiny a zpěvákům jaksi odzvonilo.

Miki to těžce nesl a skončil v závislosti na kombinaci léků a alkoholu. Zemřel v podstatě zapomenut v pouhých 53 letech. Dnes je tomu 22 let.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio