14. duben: projekt lidský genom a hlas z kouzelného sluchátka

14. duben 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 14. dubna, svátek má Vincenc, ale pranostika říká, že na svatého Tiburcia se má všechno zelenat. Řekl bych, že letos nám to moc hezky vychází.

Koukáte občas na detektivky? Pořád se to tam hemží analýzou DNA a podobnými věcmi. Záležitost je to poměrně nová a nebýt 14. dubna roku 2000, měli by detektivové utrum. Právě ten den totiž vědci poprvé přečetli po 13letém bádání celý lidský genom.

Pro vaši představu: obsahuje zhruba tolik informací, jako kdybyste tisíckrát vytiskli bibli. Ale pozor, my lidé máme zhruba stejně genů jako octomilka a o něco méně, než kukuřice! Tak na sebe zase nebuďme tolik pyšní…

Víte, kdo promlouval hlasem z kouzelného sluchátka Macha a Šebestové? Ano, Petr Nárožný. Je živoucím důkazem toho, že hercem se může stát i stavařský inženýr. Začínal vlastně jako nadšený moderátor koncertů Rangers, přes moderování se dostal do Semaforu k Šimkovi se Sobotou a v roce 1980 dokonce do opravdového kamenného divadla – Činoherního klubu.

Já ho mám moc rád hlavně kvůli večerníčkům – Mach a Šebestová v jeho podání, to je prostě něco. Petru Nárožnému je dnes 80 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.