13. květen: útěk z kina a první formule

13. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 13. května, a je tu další zmrzlý muž – Servác. Podle počasí bych řekl, že má dost smůlu. Alespoň pro letošek.

Utekli jste někdy strachy z kina? Já jako dítě ano. Dodnes se vidím, jak v nějakých 6 letech prchám ztemnělými chodbami čáslavského kina s brekem. A kdo že za to mohl? Pan Hapka a pan Herz a taky pohádka Panna a netvor. Dodneška mi naskakuje husí kůže při téhle geniální kombinaci hudby a filmu.

Petr Hapka se podepsal pod spoustou hudby filmové, ale spolupracoval taky s Hanou Hegerovou, nebo Michalem Horáčkem. Jeho písničky se v českém éteru budou hrát ještě dlouho. Dnes by mu bylo 74 let.

A teď něco pro fanoušky řvoucích motorů. Řeč je o Formuli 1, kde už tedy ke smůle motoristických nadšenců ty motory zase až tolik neřvou. Ale na svém začátku tomu tak bylo. První ročník mistrovství světa tak, jak ho dneska známe, odstartoval právě 13. května 1950 v anglickém Silverstonu.

Pro první ročník bylo vybráno sedm velkých cen. Pro zajímavost: prvním mistrem světa se stal Ital Farina na Alfě Romeo. Dnes je z Formule 1 obrovský mlýn na peníze a kouzlo automobilových bardů na rychlých strojích je jaksi pryč. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.