13. březen: nejznámější UFO a táta Homolka

13. březen 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 13. března. Pěkně se nám oteplilo, o víkendu se lámaly teplotní rekordy, ale dnes to už nevypadá. Vždyť v roce 2002 bylo skoro 19 stupňů Celsia.

Věříte na UFO? Já jsem v tomto ohledu spíš skeptik, ale nad některými případy zůstává rozum stát. 13. března 1997 se v Americe nad Phoenixem objevila sada světel. A není to žádný výmysl.

Videokamery už existovaly a s nimi se tedy dochovalo hned několik záznamů. Na policii a armádu volaly tisíce lidí se svým hlášením. Celá událost se zapsala do dějin ufologů jako „Phoenixká světla“.

Oficiální místa tvrdila, že jde o vystřelené světlice z nedaleké vojenské základny, ale spousta pilotů to popřela. Co vlastně tehdy všichni viděli, se dodnes neví. Vlčí mha, jako v jiných případech, to ale určitě nebyla.

Dnes bych taky rád vzpomněl jednoho z nejlepších neherců, který proslul především rolí táty Homolky. Josef Šebánek se poprvé před kamerami ocitl ve filmu Miloše Formana „Lásky jedné plavovlásky“. A jak už to tak bývá, čirou náhodou.

Manželka kameramana pro tuto roli prostě doporučila svého strýčka, a prý byl úplně stejný, jak ho z filmů o Homolkových známe. Některé jeho věty doslova zlidověly. Například „Jo, Ludvo, jestli si ten fotbal neprosadíš, nejsi u mě žádnej Homolka“. Pan Šebánek nás opustil 13. března 1997.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.