12. leden: první volba prezidenta a písnička co nastartuje srdce

12. leden 2019
Stalo se dnes

Je sobota 12. ledna, svátek má Pravoslav. Hory nám asi tento víkend nabídnou na severu spoustu radovánek, však taky horská střediska spouštějí po sněhové nadílce vleky.

V dnešním kalendáriu si vzpomeneme na naší první přímou volbu prezidenta. Dnes už nám přijde normální, že si hlavu státu volíme sami, ovšem dlouhou tradici tenhle úkon nemá. Dříve tuhle volbu vždy měli na starost poslanci. Teprve před 6 lety 11. ledna 2013 jsme se mohli poprvé vydat k urnám do prvního kola prezidentských voleb.

V prvním kole jsme mohli volit mezi 9 kandidáty a už za 14 dní se šlo podruhé. Zvítězil tehdy současný prezident Miloš Zeman.

Dnešek mi dává příležitost vzpomenout si na Marice Gibba. Tenhle člen bratrského tria Bee Gees měl na starosti kromě zpěvu i basovou kytaru. Zemřel 12. ledna 2003.

Zpočátku jeho bratři vyhlásili, že budou pokračovat v hraní pod názvem „Bee Gees“, a budou tak ctít památku zemřelého bratra. Ale později se rozhodli toto jméno nepoužívat, aby reprezentovalo skupinu takovou, jaká byla, když byli bratři společně.

Řekl bych, že právě Bee Gees se svou hudbou k filmu Horečka sobotní noci kdysi odstartovali diskománii. Zajímavostí je, že jedna z nejznámějších písní skupiny Staying Alive se využívá také jako resuscitační písnička, pomocí které se zdravotníci učí správné tempo při nepřímé masáži srdce. A to je, myslím, užitečná informace. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.