12. červen: první jízda na kole a legendární fabrika

12. červen 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 12. června, svátek má Antonie. Přeju hezké ráno, jezdíte někdy na kole? Já jsem vcelku vášnivý cyklista, i když tedy kolo používám nikoliv k turistice, ale skutečně k dopravě.

Dnes mi tady taky stojí před studiem. A tak mi to nedá, protože kolo má vlastně dneska narozeniny. Ne tedy kolo takové, jakého známe dnes.

Předchůdcem kola bylo totiž takové větší odrážedlo, podobné těm, na kterých dnes jezdí malé děti. A vynálezcem byl pan Karl Drais, německý šikula. 

Dnem, kdy se však zapsal do dějin, byl 12. červen 1817. Tehdy 32letý Drais v Mannheimu předvedl světu svůj úžasný vynález – Laufmaschine, později nazývanou po něm Draisina (česky drezína).

Jakkoli divně to zní, byl její vznik reakcí na nedostatek koňů – alespoň to tvrdí německý historik Hans Lessing.  Brzy se drezíny proháněly po celé Evropě. Ještě dobře ale 30 let trvalo, než někoho napadlo, aby k drezíně přidal šlapky.

A ještě jedno zajímavé výročí. Značka Škoda má své jméno po celém světě. Myslím tedy tu plzeňskou škodovku.

Jmenuje se po svém majiteli, který ji proslavil, Emilu Škodovi. Ten jí musel nejdřív vykoupit z rukou hraběte Valdštejna. Kupní smlouva byla podepsána dne 12. června 1869 a celková dohodnutá kupní cena byla 167 642 zlatých. Pěkný balík, co říkáte?  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.