11. května se otevřou hranice v Dolní Poustevně a v Hřensku. Pro vlakovou dopravu bude připravený přechod v Děčíně

6. květen 2020 13:56

Ústecký kraj se připravuje na otevření dalších hraničních přechodů se sousedním Německem. Kvůli omezení rizika nákazy koronavirem jsou v současné době v provozu jen 4 přechody pro nákladní dopravu a pendlery. Od pondělí 11. května se mají otevřít i další místa na Děčínsku.

Dosud jsou v provozu přechody na Cínovci na Teplicku, Hoře svatého Šebestiána na Chomutovsku, dálnici D8 a V Rumburku na Děčínsku. Od pondělí 11. května se mají otevřít další přechody.

„Přibyde Hřensko, Dolní Poustevna a přejezd po železnici v Děčíně,“ zmínil po jednání krajského krizového štábu hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

Přes uvedené přechody se mají dostat všichni občané. Hranice budou otevřené od 5 do 23 hodin. Uvedlo to ministerstvo vnitra.

Kraj jedná o pomoci vojáků a celníků

Ústecký kraj je připravený požádat o pomoc s hraničními kontrolami i armádu a celní správu. Dosud je zajišťuje pouze policie.

„Krajský policejní ředitel jedná o pomoci vojáků a pracovníků celní správy. Pokud to, co požaduje, dostane, bude to zajištěné bez problémů. Pokud ne, snažili bychom se přes krizový štáb pomoci, aby ta posila na hranici byla i z těchto dvou složek,“ doplnil hejtman Oldřich Bubeníček.

Společně s otevřením hraničních přechodů v Dolní Poustevně a ve Hřensku se mají lidé dostat do Německa i vlakem přes Děčín. Prozatím se jedná o tom, jak budou hraniční hlídky ve vlacích vypadat.

„Po dohodě s ministerstvem vnitra bude nastavený ten provoz tak, aby ty vlaky mohly přejíždět do Německa a zpět. Takže to je další věc, kde se otevírají hranice, a bude tudy možno cestovat,“ zmínil náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Od 11. května tak mají být vedle železničního spojení s Německem přes Děčín v provozu i přechody na Hoře svatého Šebestiána, na Cínovci, na dálnici D8, dále ve zmíněné Dolní poustevně, Rumburku a Hřensku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související