10. prosinec: chlapík, po kterém pojmenovali asi nejslavnější cenu a první povolená demonstrace

10. prosinec 2017

Dneska je sobota, 10. prosince. Svátek má Julie. Nezapomeňte jí popřát. V roce 1982 byl tento den nejteplejší – to bylo neuvěřitelných 14,9 ˚C a nejnižší teplotu zaznamenali meteorologové naopak v roce 1879 – minus 20,4˚C. Tam je těch rekordů v řadě víc, čili to musel být řádně prochlazený rok.

Slyšeli jste někdy o Nobelově ceně? Jsme si jist, že ano. No jo, ale kdopak to byl ten Nobel? O tom se už zase tolik nemluví.

Alfred Nobel byl švédský chemik, který se kromě oné ceny proslavil vynálezem dynamitu a zemřel právě 10. prosince 1896. Ve své závěti rozhodl, že jeho majetek bude vložen do fondu, z něhož bude každoročně udělována cena za významné vědecké objevy, literární tvorbu a zásluhy o mír ve světě.

Cena je vyplácena pouze z peněz ze závěti, a že byl Alfréd Nobel štědrý chlapík, do fondu vložil 32 miliónů švédských korun! Kdo by tohle dneska udělal že?

Demonstrovat nám dneska připadá úplně normální, v podstatě se může sejít kdo chce a kde chce. Před nějakými 30 lety to ale tak jednoduché nebylo, proto se myslím sluší připomenout rok 1988, kdy se na Škroupově náměstí v Praze uskutečnila první oficiálně povolená manifestace opozičních seskupení v období normalizace.

Dlužno dodat, že tehdejší zpravodajství z toho udělalo sešlost zchátralých a blábolících existencí, živených západem. Tak snad se nám ty doby nevrátí!

autor: Petr Beran
Spustit audio