10. leden: český Johny Cash a něco o překročení Rubikonu

10. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 10. ledna, svátek slaví Břetislav, a jestli máte rádi zvířata, mám pro vás tip na výlet. On je totiž dneska také Mezinárodní den tuleňů, lachtanů a velryb. A moc rozkošné a vyladěné tuleně mají třeba v ústecké zoo. Běžte se mrknout, věřte, že si aktuální počasí vcelku užívají.

Víte, komu se říkalo český Johny Cash? Majitelem asi nejhlubšího hlasu v české country byl Ladislav Vodička. Narodil se 10. ledna 1931. Byl vystudovaný strojař. Veřejně začal zpívat až ve třiceti letech, a to na popud své manželky, která ho prý doma už nemohla poslouchat a poslala ho na jeviště.

Málokteré úsloví vydrží víc než dva tisíce let – to o Rubikonu ano. I dneska se říká: „Překročil svůj Rubikon“. Ale co to vlastně je?

S Rubikovou kostkou nemá Rubikon nic společného. Jde o říčku nedaleko Říma, dodnes se neví kterou. Od té doby se totiž změnila jména i řečiště. Tehdy řeka tvořila hranici, přes kterou nesměl přejít žádný vojevůdce se svým vojskem.

I samotný Caesar se k tomu zavázal, aby hned jak to šlo, závazek se slovy: „Kostky jsou vrženy“, porušil. Stala se nám z toho taková hezká politická tradice, a tak se Rubikony běžně překračují dodnes. Však slovy jednoho českého politika „Jen hlupák nemění názory“.

autor: Petr Beran
Spustit audio