1. leden: 25 let od vzniku České republiky a bitva o veřejný záchodek

1. leden 2018
Stalo se dnes

Dneska je pondělí, 1. ledna a taky první den nového roku 2018. Víte, že V Čechách se stal 1. leden počátkem roku nejprve v roce 1366 a teprve od 1. poloviny 16. století se prosadil obecněji? Dnes je 1. leden počátkem roku pro větší část obyvatel Země, ale pro mnohé tomu tak není.

A jak je to s teplotami? Nejvyšší teplotu jsme si užívali vcelku nedávno, v roce 2007, bylo 12,5 ˚C. Dneska od toho rekordu zase nejsme až tak daleko. Nejnižší teplota tu naopak byla v roce 1784, minus 21,4 ˚C. A teď pozor: aktuální pranostika říká, že připadne-li Nový rok na pondělí, prorokuje se krutá zima, vlhké jaro, povodně a těžké nemoci.

Asi bychom měli vzpomenout 1. leden roku 1993, odkdy se píše historie České republiky. Uteklo to, viďte? Už 25 let nemáme se Slovenskem společný stát. Nám starším to připadá možná pořád trochu divné, ale zvykli jsme si.

Tak něco veselejšího… Co takhle nejslavnější bitvu o veřejný záchodek. Právě ta je hlavním motivem nádherné knížky pana Chevalliera Zvonokosy. Ona hříšná ves spatřila světlo světa právě 1. ledna v roce 1934 a mojí nejoblíbenější postavou stále zůstává stará panna Eulálie Čubíková.

Jestli jste nečetli, vřele doporučuji. Nebo se jeďte podívat do Vaux en Beaujolais, skutečného městečka ve Francii, které autora inspirovalo. Jen místní moc pyšní nejsou. Tak hezký start v novém roce přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.