Zelňačka

Pro masojídky i vegetariány.

Ingredience
  • 400-500 g kysaného zelí
  • 2 velké brambory
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl nebo bujónová kostka
  • případně 100 g anglické slaniny

Postup:

  1. Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme kysané zelí – pokud je příliš kyselé, propláchneme ho nejdřív vodou, a pokud je nakrouhané na příliš dlouhé nudličky, překrájíme je.
  2. Zalijeme vodou, přidáme ještě oloupané a na kostičky nakrájené brambory, osolíme nebo přidáme bujónovou kostku a uvaříme. Chceme-li zkrátit dobu varu brambor, vaříme je zvlášť.
  3. Polévku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše studené vody, provaříme. V závěru vaření přilijeme smetanu a necháme přejít var.
  4. Pro ty, kteří se neobejdou bez masa, vedle na pánvičce rozpečeme nakrájenou anglickou slaninu a dáme do talíře s polévkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.