Zastupitelé Ústeckého kraje rozhodnou o dohodě na záchraně Terezína i o rozdělení volných peněz z loňska

22. duben 2024 09:19

Rozdělení zbylých peněz z loňského rozpočtu nebo přidělení dotací na záchranu památek v Ústeckém kraji. To jsou některé z bodů, které 22. dubna projednávají zastupitelé kraje.

V rámci loňského přebytku hospodaření mají zastupitelé rozdělit víc než 600 milionů korun. 225 milionů korun chce dát rada kraje do rezervy, dalších 270 milionů korun má dostat Krajská zdravotní.

Další zbylé peníze z loňského roku chce dát hejtmanství například i sborům dobrovolných hasičů, na podporu podnikání nebo na trojrozměrný model Terezína na Litoměřicku.

V programu jednání je také schválení dohody mezi městem Terezín, Ústeckým krajem, ministerstvy kultury a místního rozvoje a Královéhradeckým krajem.

Na základě tohoto dokumentu má stát uvolnit peníze pro záchranu Josefova a Terezína. Celkem jde pro obě města zhruba o 2,5 miliardy korun od státu – pro Terezín konkrétně pak o 1,7 miliardy korun.

Na obnově města se mají vedle státu podílet i kraj a přímo město. V Terezíně už zastupitelé dohodu schválili, totéž teď musí udělat i zastupitelé kraje.

Podle radního Tomáše Riegera z ODS se musí město a kraj do června dohodnout, jak si spoluúčast ve výši zhruba 700 milionů rozdělí.

Krajští zastupitelé budou rozhodovat i o vyhlášení podpory pro začínající podnikatele, vyhlášení filmových pobídek nebo o přijetí peněz od státu na opravy silnic druhé a třetí třídy.

Na programu je také navýšení peněz na podporu dobrovolných hasičů nebo vymezení koridoru pro novu silnici mezi Kláštercem nad Ohří a Chomutovem.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související