Zápach z úst může signalizovat i závažnou nemoc, varuje stomatoložka

Zápach z úst nemusí signalizovat pouze špatně vyčištěné zuby – může se jednat i o závažnou nemoc. Takové stavy byste měli konzultovat se svým stomatologem, radí MUDr. Iva Pešková.

O dutinu ústní bychom se měli pečlivě starat, a to nejen pravidelným čištěním kartáčkem, ale také bychom měli myslet na čistotu jazyka.

„Někdo má jazyk, který má hlubší rýhy – tam se můžou usazovat zbytky jídla a množit se tak bakterie,“ upozorňuje MUDr. Iva Pešková. Jako nejrychlejší a nejlevnější variantu, jak si vyčistit jazyk a zbavit se tak plaku, je použít malou kávovou lžičku.

Pokud chcete mít jistotu, že si své zuby čistíte dobře a důkladně, na trhu existují přípravky, které vám s tímto ověřením pomohou. Jsou to barvící přípravky, které nám odhalují přetrvání plaku.

„Já ještě pacientům radím, ať si nehtem přejedou po zubu v oblasti krčku. Pokud se jim nahrne plak, je to důkaz o špatně vyčištěných zubech,“ vysvětluje stomatoložka.

Dále doporučuje i to, aby si člověk zkusil vyčistit pouze polovinu zubů a přejet si po nich jazykem. Rozdíl mezi vyčištěnou a nevyčištěnou částí by tak měl být jasně cítit.

Pokud se ale i přes důkladné a pravidelné čištění dutiny ústní nezbavíte nevábného zápachu z úst, může to být také podle Ivy Peškové signálem závažného onemocnění.

Spustit audio