Základna záchranářů v Úštěku funguje už rok. Doba dojezdu sanitek se zkrátila o polovinu

22. leden 2015

Když voláte o pomoc záchranáře, přejete si, aby přijeli co nejrychleji. Díky rok fungující výjezdové základně v Úštěku na Litoměřicku mohou být lidé klidnější. Nemusí totiž čekat na pomoc až z Litoměřic. Záchranáři z Úštěku za rok vyjížděli už k více než pěti stovkám případů. Do terénu je vysílá ústecký krajský dispečink.

„Poté, co nám přijde výzva, máme dvě minuty na to, abychom opustili základnu,“ říká záchranářka Petra Jelenová z výjezdové stanice v Úštěku.

Posádku sanitky tvoří řidič a záchranář. K dispozici jsou 24 hodin denně.

„I v případě ohrožení života pacienta, v případě jeho bezvědomí, zastoupíme plnohodnotně lékaře. Přesto však je lékař v takových případech vyslán ze základny v Litoměřicích. Případně nás zastupuje vrtulník,“ pokračuje Jelenová.

Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje zřídila základnu v Úštěku před rokem kvůli dojezdovým časům sanitek.

„Když jsme vyjížděli z Litoměřic, byl zákonem daný dojezdový čas hraniční. Lidé nebo pacienti vědí o tom, že tady ta záchranná služba je, a je proto využívána. Váží si toho. Je to trochu jiné než ve městě, lidé přijdou i osobně poděkovat,“ popisuje Petra Jelenová s tím, že doba dojezdu sanitky se radikálně zkrátila.

Po Úštěku jsou záchranáři do dvou až pěti minut, v okolních obcích maximálně do deseti minut, tedy v polovičním čase, než když vyjížděli z Litoměřic.

Záchranka sídlí v Úštěku ve stejné budově, jako hasiči. Ti si spolupráci se záchranáři pochvalují.

„Máme i společné výcviky, abychom věděli, co při zásahu, jaké mají prostředky, že jim můžeme pomoci asistovat při stabilizaci pacienta a podobně. Takže určitě je to výhoda,“ uvádí velitel družstva Radek Vavruška.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio