Začala platit nová pravidla testování ve školách. Antigenní testy jsou povinné pro žáky i zaměstnance

3. leden 2022 13:00

Začala platit nová pravidla testování ve školách. Antigenní test musí od 3. ledna podstoupit nejen žáci, ale i všichni zaměstnanci školy. Testovat se bude prvních 14 dní dvakrát týdně.

Na základní škole Vojanova v Děčíně se začalo s testováním hned, jak děti přicházely do budovy. Předtím se také testovali učitelé, asistenti pedagogů, pan ředitel a veškerý personál, který se ve škole pohybuje.

Podrobit se antigennímu testu musí od 3. ledna dvakrát v týdnu všichni – žáci, zaměstnanci, očkovaní, i ti, kteří jsou ještě v ochranné lhůtě kvůli prodělání nemoci covid-19.

Na základně škole Vojanova mají stovky dětí, proto i přes to, že je testování dobře nacvičené, chvíli trvá, než se podaří odebrat všechny vzorky. Pak už je jen nutné 15 minut počkat na vyhodnocení.

Vláda si od nových opatření slibuje větší kontrolu nad šířením koronaviru Omikron

První dva týdny tohoto roku se bude ve školách plošně testovat každé pondělí a čtvrtek. Mění se i postup při zjištění pozitivního antigenního testu u žáka ve třídě. Doposud museli spolužáci dítěte, kterému vyšel antigenní test pozitivně, odejít do karantény. Teď mohou zůstat i s pozitivně testovaným dítětem ve třídě, dokud nebude hotový potvrzující PCR test.

Všichni se ale musí každý den ráno otestovat antigenním testem. Navíc musí mít po celou dobu výuky nasazenou ochranu dýchacích cest. I na oběd musí takováto skupina chodit společně a být oddělená od ostatních žáků ve škole.

Když pak vyjde potvrzovací PCR test negativně, a v mezidobí nemá nikdo ve třídě pozitivní antigenní test, vrací se třída ke standardnímu režimu výuky.

Výsledky testů i dál nahlašuje hygienické stanici škola, rodiče jí tak musí nahlásit výsledek potvrzujícího PCR testu u žáka s pozitivním antigenním testem.

Ten, kdo se odmítne nechat otestovat, musí jako doposud nosit po celou dobu výuky respirátor. Rodiče mohou také přinést do školy antigenní test provedený v některé z laboratoří, ten ale nesmí být starší 24 hodin.

Od plošného testování ve školských zařízeních si vláda slibuje, že bude moci sledovat šíření nové varianty koronaviru Omikron. Od 17. ledna by se do škol mělo vrátit opět testování jednou v týdnu.

Spustit audio

Související