Za výrobu rautových ozdob v Čechách mohou Číňané a Japonci

24. prosinec 2018 11:41

V Poniklé v Krkonoších se dodnes vyrábějí původní takzvané rautové ozdoby. Pozorovat sklářské mistry při práci, to je velká krása!

Kdo vstoupí do dílny Jaroslava Prášila, který rautové ozdovy vyrábí, toho doslova zaplaví lesk, barevnost a rozmanitost ozdob. A zručnost samotného výrobce.  „To je sklo, takzvané perle, které jsou vyfukované ze trubiček čirých, posléze jsou postříbřené a  některé se potom ještě lakují. Původně se používalo sklo barevné. Teď je to sklo čiré a lakuje se,“ řekl Jaroslav Prášil.

Jak vlastně tyto ozdoby vnikly? Perle se původně vyráběly v Čechách a vyvážely do celého světa. Mezi válkami přišli Japonci a Číňané s technologií výroby perel, která byla levnější. Najednou byly na Jablonecku stodoly plné materiálu. "Někdo šikovný vymyslel a vyrobil ozdobu, které se říká rautová," připomněl Prášil. Části ozdoby jsou navlékané na drátky a jde o český unikát dodnes.

Rautové ozdoby - různé tvary

Jak Jaroslav Prášil přiznal, pokud se dostane ke starým vzorům – snaží se, pokud má materiál, udělat kopii. Ale neuměl by prý opakovat desítky a desítky stejných motivů jako v továrně. Staré rautové ozdoby hledá u přátel. „Nebo i v muzeu, kde jsem se dostal do depozitu,“ dodal. „Povedlo se mi to dvakrát, i když je to složitá cesta.“

Až se tedy budete dívat na svůj stromeček, na který jste pověsili skleněné ozdoby po babičce nebo mamince, můžete si představovat, co je za tím práce.

Výroba rautové ozdoby
Rautové ozdoby
Spustit audio

Související