Z Levínské Olešnice do Staropackých hor (a Nové Paky)

9. červen 2012

Výlet do jednoho z nejzazších výběžků Libereckého kraje, kam se dostanete například vlakem z Lomnice nad Popelkou a nebo ze Semil, pokaždé přes Starou Paku.

V Levínské Olešnici stojí za shlédnutí sochařská galerie kolem kostela Všech svatých. Převážná většina soch, které tam uvidíte, pochází z dílny jednoho z představitelů známé novopacké sochařské „dynastie“ Suchardů, Antonína Suchardy, z druhé poloviny 19. století. Kromě jeho soch svatých tam najdete i barokní krucifix. Ke kostelu je to od nádraží asi 300 metrů. Až si galerii pod širým nebem prohlédnete, vydejte se zpátky a pokračujte po červené značce ke zřícenině hradu Levína. Je to asi kilometr chůze, v jehož závěru se ocitnete v lesích Staropackých hor. Na vrchu Levíně nečekejte žádnou masivní architekturu; hrad založený zřejmě ve 13. století byl už o tři století později pustý a do dneška z něj zbyly prakticky jen valy a příkopy. V lomech pod Levínem se už našlo mnoho achátů, jaspisů, ametystů a dalších vzácných kamenů.

My je hledat nebudeme a dáme se dál po červené přes hřeben Staropackých hor do 1,5 kilometru vzdálené osady Podlevín, která už leží v Královéhradeckém kraji. Pak ještě 2,5 kilometru volnou krajinou, mezi poli, zahradami a řídkou zástavbou, a jsme v Nové Pace, kde je toho k vidění opravdu hodně. Vzhledem k tomu, co jsme už viděli a navštívili, doporučuji vaší pozornosti budovu Městského muzea, které sídlí v Suchardově domě, zdobeném sgrafity podle kartonů Mikoláše Alše a plastickou výzdobou z dílny sochařských mistrů Suchardových, které už známe z Levínské Olešnice. Levínské drahé kameny jsou pro změnu k vidění v blízké budově Klenotnice, která je známá i svými expozicemi zkamenělých kmenů pravěkých stromů nebo spiritismu. Domů se z Nové Paky dostanete vlakem nebo třeba autobusem.

Logo

Zdroje:
Levínská Olešnice – oficiální web obce
Treking.cz – Staropacké hory a hradisko Levín
Výletník.cz – Levín (hrad)
Městské muzeum Nová Paka


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio