Víkendové tipy kam za kulturou v Ústeckém kraji

29. únor 2024

Kam o víkendu v Ústeckém kraji za kulturou? Zoopark, archeoskanzen, botanická zahrada, galerie, knihovny i divadla – všude vás čeká něco zajímavého.

Sobota 2. března

Na lyže už to není, na kolo ještě ne tak docela také ne – tak co třeba vypravit se do nějaké galerie? Například Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem nabízí novou výstavu prací Davida Možného. Autor stírá hranice mezi realitou a iluzí, používá předměty z běžného života a nechá je vznášet se v nečekaných polohách. Jak sám David Možný říká – zrcadlí to stav, kdy se věci nevyvíjejí tak, jak jsme si představovali. Otevřeno je od 10 do 17 hodin.

Dubí, Dům porcelánu s modrou krví, galerie a infocentrum

Žatecká Galerie U Radnice zve na překrásné a silou okamžiku udivující fotografie přírody. Jsou to snímky Dáši Sulovské a Bedřicha Klimy, kteří nelitují času stráveného v přírodě, aby zachytili jedinečný okamžik. Na prohlídku této výstavy už vám zbývá jen tato a příští sobota, otevřeno je od 14 do 17 hodin.

Oceňovaný designér Vlastimil Šenkýř vystavuje část své tvorby v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí, a to pod názvem I cesta je cíl aneb Experimentální přístupy ve skle. Základní tvar je z  foukaného skla a kolem něj autor vrství plexisklo a písek; vznikají tak překvapivé efekty. Výstava je přístupná od 9 do 14 hodin.

Pokud máte raději obrazy a kresby, pak se vydejte do Městské knihovny v Rumburku. Své práce tam vystavuje Jiří Klösel, otevřeno je od 8 do 11 hodin.

Janek Ledecký

Hudební klub Attic Litvínov láká na odložený koncert Janka Ledeckého. V sobotu od 20 hodin se můžete těšit jak na osvědčené hity, tak také na novinky a příjemné průvodní slovo.

Pokračuje také plesová sezóna – v Kulturním domě Fontána v Bílině začne 2. března ve 20 hodin Ples sportovců. Večerem se můžete protančit za doprovodu skupiny Basic, předtančení obstarají Anežka Augustinová a Filip Dvořák z pražské taneční školy MZ Dance team a čeká vás i bohatá tombola.

A aby to dětem nebylo líto, tak si mohou užít Šmoulózní šmoulotéku se Zdeňkem Lukeslem v Kulturním centru v Duchcově. Od 15 hodin čeká na děti program plný zábavy, tancování, soutěží a taky bude velké šmoulování s bublinami.

Neděle 3. března

Březen – za kamna vlezem… ale to by byla škoda, protože by vám mohla uniknout leckterá zajímavá akce nebo výstava nebo dokonce druhá premiéra veleslavné operety Johanna Strausse mladšího Netopýr. Vznikla v roce 1874, ale ani 150 let neubral nic na kráse melodií a vtipu libreta. Dodnes ji na repertoár zařazují nejrenomovanější světové operní domy a letos si ji můžete vychutnat v Severočeském divadle v Ústí nad Labem. Druhá premiéra začíná v 17 hodin.

Severočeské divadlo Ústí nad Labem

Přes den do 9 do 17 hodin se můžete vypravit do Botanické zahrady v Teplicích – ve sklenících je toho k vidění stále dost, ale i venku už kvetou nebo nakvétají bramboříky, sněženky, talovíny a také tu popírají rčení, že je něčeho tak málo jako šafránu – v teplické botanické zahradě totiž pěstují rovnou 13 druhů této v přírodě přísně chráněné rostliny.

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem připravila nové výstavy – vedle prací Davida Možného uvidíte soubor akrylových obrazů litoměřické výtvarnice Alžběty Kumstátové. Vévodí jim silueta Radobýlu a Českého Středohoří. Roudnická galerie má otevřeno od 10 do 17 hodin.

Zoopark v Chomutově se rozkládá na 112 hektarech, kromě 160 druhů zvířat si můžete prohlédnout také skanzen Stará ves. Skanzenu dominuje funkční větrný mlýn holandského typu, vedle je malá vinice, o kus dál stojí roubená stavba s ukázkami krušnohorských řemesel, především krajkářství, včelařství, pěstování a zpracování lnu nebo výroby dřevěných hraček. Nechybí ani sloup Nejsvětější trojice, malá kaplička a původní kamenné kříže. A najdete tu i unikátní kaštanový sad z druhé poloviny 17. století. Je jedním z nejvýznamnějších kaštanových sadů v republice a to jak počtem, tak i stářím stromů.

Orlosup bradatý - Podkrušnohorský zoopark Chomutov

To v Archeoskanzenu Březno u Loun se ocitnete ještě mnohem hlouběji v historii. Průzkum tu odhalil nejstarší osídlení z doby 5 000 let př. n. l. – lidé tu pobývali až do 10. století. Jsou tu k vidění repliky staveb a obydlí období neolitu, doby železné, z období stěhování národů a období raně slovanského. Jsou postavené na základě místních nálezů a doplněné o zahrádky a další vybavení. Prohlížet si to můžete od 9 do 16 hodin. 

Není kouře bez ohýnku a není neděle bez pohádky – pohádku Vojta a strašidla zahraje loutkové divadlo ELF v Městském divadle v Bílině, začátek je v 15 hodin. Děti se dozvědí, že ne všechno, co děsně vypadá, musí opravdu hrůzu nahánět.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.