VIDEO: Hněvín – rozhledna i vězení alchymisty Kelleyho

24. červen 2017

Vysoko nad městem Most, na hoře zvané Zámecká se vypíná Hněvín. Nevítá vás ale původní gotický hrad, je to replika z přelomu 19. a 20. století. Zásluhu na jeho znovuzrození měl Spolek Zámecké hory. Na Hněvíně byl vězněn alchymista Edward Kelley poté, co ztratil přízeň rudolfínského dvora. Podle legendy tady po vypití jedu v roce 1597 zemřel. Turisté si oblíbili jeho alchymistickou dílnu, která stojí vedle věže rozhledny.


Lokalita: kopec Hněvín neboli Zámecká hora v Mostě
GPS: 50°31'14.644"N, 13°37'59.632"E
Nadmořská výška: 399 m
Celková výška: 21 m
Otevírací doba: denně od května do konce září
Výhled:
město Most a jeho okolí, Krušné hory, České středohoří

Na Zámecké hoře se už v 9. století nacházelo hradiště. Nejstarší dochované písemné zmínky o hradu na tomto místě jsou ze 13. století. Původní gotický hrad stál na skále, kterou omývalo Komořanské jezero. Zajímavá historie se psala do konce 17. století, kdy byl z povolení císaře Ferdinanda III. celý komplex zbourán, protože svou strategickou polohou přitahoval cizácká vojska, která plenila královské město Most.

Samotná rozhledna sloužila za 2. světové války vojenským účelům. S důkladnou rekonstrukcí objektu se začalo v roce 1969. Další rozsáhlé opravy proběhy v roce 2001.

Spustit audio