Velká zelená zeď má zastavit Saharu

6. září 2016

Už slavnostní zahájení letních olympijských her v Riu de Janeiru upozornilo na pokrok a pokračování jednoho ambiciózního ekologického projektu, který se týká budoucí Afriky.

Týdeník Economist teď připomíná, že vysázet na kraji saharské pouště přes celou šíři afrického kontinentu les, je plán, který má zabránit další erozi půdy a šíření pouště. Diskutovat se o něm začalo už před šedesáti lety a po svém dokončení by to měl být projekt rozsahem větší než třeba přírodní Velký bariérový útes.

Plánu se říká podobně: Velká zelená zeď. V roce 1952 přišel britský ekolog Richard St. Barbe Baker s nápadem vysázet podél jižního konce Sahary lesní pás, který by zabraňoval větru roznášet písek a kořenovými systémy obohatil místní půdu o úrodné živiny. Bakerovi se tehdy ještě nepodařilo přesvědčit o výhodnosti plánu ostatní, ale o jeho nápadu se obecně vědělo.

Zeď, která vydrží navždy

V roce 2005 se ho ujal tehdejší nigerijský prezident Olusegun Obasanjo, který poukazoval na sociální a ekonomické dopady současné Sahary. Osmdesát tři procent obyvatel subsaharské Afriky je například na místní půdě životně závislých, ale 40 procent půdy přitom nemá žádnou hodnotu – znehodnotily ji pokračující eroze, lidské aktivity v regionech a hlavně vedro a sucho.


Velká zelená zeď je projekt vytvářený Africkou unií, jehož cílem je čelit rozpínání pouště v oblasti jižní Sahary. Projekt, ve kterém je sdruženo 11 afrických zemí, usiluje o vytvoření pásu zeleně širokého 15 kilometrů, a to v délce 7775 km, od Senegalu po Džibutsko.
Zdroj: Wikipedia

V roce 2007 získal Obasanjo pro svůj nápad podporu Africké unie a inicitiva Velké zelené zdi začala ještě ten samý rok. Dnes už je do projektu zapojeno okolo dvaceti afrických států. Vysazovaly se stromy, ale sestavit z nich stěnu už není hlavní prioritou projektu. Zelený projekt se stal nástrojem mezinárodní spolupráce boje s klimatickými změnami, hospodářského rozvoje a potravinového zásobování.

Různé cesty ke společnému cíli

Nedávné projekty se zabývají zkvalitňováním vody v Nigérii, rozvojem zemědělských ploch v Senegalu nebo lesnictví v Mali. Každý stát ke společnému projektu a společným cílům zaujal svůj vlastní přístup. Některé země kladou důraz na osvětu a vzdělávání, jiné investují spíš do technologií a praktického školení místních zemědělců.

Letos v květnu měla v senegalském Dakaru Velká zelená zeď svou první konferenci. Afričtí předáci tam obnovili svoje závazky vůči společnému projektu podpisem Dakarské deklarace, ale tím to prý pro letošek nekončí.

Logo

Ještě na podzim budou Afričané své pokroky prezentovat na konferenci ke globálním klimatickým změnám v Maroku. Tam chtějí podle týdeníku Economist inspirovat i představitele dalších světadílů. Jak dobře věděli čínští císařové – dobrá zeď se sice staví dlouho, ale vydržet může navěky. Tvůrci africké zelené zdi se tak mohou v přeneseném smyslu slova ohledně trvalosti svého díla možná od Číňanů poučit víc, než si myslíme, uzavírá britský týdeník.

autor: Jan Čáp
Spustit audio