Vedení Podbořan zvažuje stavbu nové základní umělecké školy pro 500 dětí

22. květen 2019 14:38

Zájem rodičů i dětí o výuku v základní umělecké škole v Podbořanech na Lounsku stoupá. Jenže škola je v současnosti plná a kapacitu už nejde navýšit. Město proto uvažuje o výstavbě úplně nové budovy s moderní architekturou, díky které by mohlo k uměleckému vzdělávání chodit až 500 dětí.

„O školu je velký zájem, a to i z okolních obcí. Proto také myšlenka na přístavbu školy vznikla. Podbořany se rapidně rozrůstají, proto si myslím, že dvojnásobná a vyšší kapacita je pro budoucích 30 až 40 let určitě na místě,“ vysvětluje ředitel podbořanské základní umělecké školy Martin Říhovský.

Vpravo je současná budova podbořanské základní umělecké školy, vlevo plánovaná přístavba nové části v podobě věže

V současnosti má škola kapacitu 230 míst, s plánovanou přístavbou by do ní mohlo docházet i 500 dětí.

Nová budova školy by měla mít tvar věže a šest pater. Navrhl ji renomovaný architekt Petr Hájek. „Srdcem budovy je multifunkční sál s mobilním hledištěm. Umíme měnit i prostorovou akustiku. Pak jsou tam další prostory, které slouží žákům pro studium hudby nebo tance. Díky té nové budově je tam bezbariérový přístup,“ popisuje.

Stavba nové budovy by vyšla zhruba na 20 milionů korun. O stavbě probíhá teď ve městě veřejná diskuze. Zastupitelstvo bude záměr teprve posuzovat.

„Město Podbořany si to může dovolit, protože dlouhodobým hospodařením jsme na takové výdaje připraveni. Shodli jsme se v zastupitelstvu v tom, že se opravdu budeme vydávat cestou plnohodnotné základní umělecké školy. Věřím, že do 3 let budeme realizovat výstavbu,“ konstatuje starosta Podbořan Radek Reindl z ODS.

Zájem o umělecké školy v posledních letech stoupá – města v okolí Podbořan, jako například Louny nebo Žatec, mají také plnou kapacitu. Žádné z nich ale zatím o stavbě nové budovy neuvažuje.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související