Vedení Počapel zjišťuje, jestli obyvatelům města vadí plánovaná těžba štěrkopísku

26. leden 2017

Počaply u Terezína leží vedle výhradního ložiska štěrkopísku. Těžaři už těží tuto surovinu o kousek dál u obce Nučničky. Zájem mají ale i o oblast Počapel. Postupně proto koupili většinu potřebných pozemků a získali nutné posouzení záměru od ministerstva životního prostředí. Vedení Terezína teď zjišťuje, jestli lidé z Počapel s těžbou souhlasí nebo ne, a to na základě požadavku opozičních zastupitelů, kteří navrhli, aby město udělalo k této věci referendum.

Radnice proto uspořádala i setkání s obyvateli Počapel, kterých je celkem zhruba stovka, aby zjistila, jestli mají o referendum zájem. Zúčastnila se ho i Alena Adamcová, která v obci žije, je členkou osadního výboru. Referendum nevyžaduje.

„Myslím si, že je to naprosto zbytečné. Souhlasím s další těžbou štěrkopísku, protože když s tím souhlasilo i ministerstvo životního prostředí, tak to asi bude všechno v pořádku,“ konstatuje Adamcová.

Na jednání s vedením Terezína a zástupci těžařů přišla zhruba třetina obyvatel. Výsledek popisuje tajemník úřadu Robert Czetmayer: „Po dohodě s těmi, kteří na setkání přišli, a také proto, aby měli všichni možnost se vyjádřit, zorganizujeme anketu, ve které se občanů zeptáme, jestli chtějí, abychom vyhlásili referendum.“

Počaply

Podle závěru z ankety pak zastupitelstvo bude rozhodovat o referendu. „Stálo by zhruba 60 000 korun, a to i v případě, kdyby bylo spojeno s nějakými volbami,“ vysvětluje starostka Hana Rožcová z hnutí Ženy Terezínska.

Tajemník Robert Czetmayer připomíná, že obyvatelé Počapel už firmě potřebné pozemky prodali a na případný boj proti těžbě tak nezbývá mnoho cest: „Pokud bychom chtěli těžbě zabránit, museli bychom najít věcné argumenty, jak napadnout rozhodnutí ministerstva.“

Ministerstvo životního prostředí zhodnotilo, že za dodržení podmínek další těžba štěrkopísku významně neovlivní tamní prostředí.

Zástupce těžařské firmy České štěrkopísky Miroslav Mužík říká, že v současnosti připravují návrh na stanovení dobývacího prostoru.

„Až bude návrh zpracován, projednáme ho s obvodním báňským úřadem, který bude moci stanovit dobývací prostor. Pak teprve budeme řešit přípravy k zahájení plánu otvírka a přípravy dobývání ložiska, na základě kterého pak budeme moci požádat o povolení k hornické činnosti,“ vysvětluje Mužík.

Pokud firma získá potřebná povolení, začne těžit v roce 2024, až skončí práce v sousední lokalitě Nučničky. Podle plánů má po úplném skončení těžby vzniknout v místě zhruba 70 hektarů velké jezero.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio