V Ústí nad Labem se rýsuje možná povolební koalice

19. říjen 2018 15:02

Hnutí PRO! Ústí se rozhodne, jestli v Ústí nad Labem půjde do koalice s vítězným ANO a dalšími partnery – hnutím Vaše Ústí, ODS a PRO Zdraví a sport. 

Není ale vyloučeno ani to, že by se ANO2011 spojilo s třetím Ústeckým fórem občanů. S tím ale podle lídra vítěze Petra Nedvědického ANO zatím další jednání nevede.

Vyjednávací tým PRO! Ústí ve čtvrtek (18. 10.) prodiskutoval možnosti koalice se zástupci ODS, Vaše Ústí a PRO Zdraví a Sport. Následovala schůzka s představiteli ANO.

Koalice ANO, PRO! Ústí, ODS, Vaše Ústí a PRO Zdraví a Sport by měla v zastupitelstvu 26 hlasů ze 37. Primátorem by byl lídr ANO Petr Nedvědický, první náměstkyní Karolína Žákovská z PRO! Ústí.

„Taková koalice by byla stabilní a pomohla by městu začít řešit problémy,“ zhodnotila lídryně PRO! Ústí Karolína Žákovská. „V zásadě by to bylo možné, nejsou tam nepřekonatelné rozdíly,“ doplnil lídr ANO Petr Nedvědický.

O detailech možné koalice budou členové PRO! Ústí jednat dnes večer (19. 10.). Prozatím podle Žákovské vyjednávací tým hnutí ANO předložil připomínky ke složení městské rady: „Dali jsme návrh na takové složení rady, které by respektovalo zastoupení jednotlivých stran v zastupitelstvu města.“

Lídr hnutí ANO Petr Nedvědický uvedl, že rada města by v případě široké koalice mohla mít místo dosavadních 5 členů 11.

„Aby zúčastněné subjekty mohly vyslat své odborné zástupce. Naše hnutí požaduje 5 míst v radě,“ upřesnil Nedvědický. Další detaily možné koalice nechtěli šéfové ANO ani PRO! Ústí zveřejnit, budou o nich dál jednat po víkendu.

Také hnutí ANO tento týden podle Petra Nedvědického také jednalo s případnými dalšími koaličními partnery ODS, Vaše Ústí a PRO Zdraví a Sport. „Vyjma Ústeckého fóra občanů. Tam jsme v jednáních zatím nepokračovali, protože jsme měli informaci, že hnutí PRO! Ústí se chce také setkat s dalšími eventuálními partnery,“ řekl Nedvědický. Vítěz voleb tak bude čekat na vyjádření PRO! Ústí.

Pod stolem není ani druhá možná koalice – s hnutím Ústecké fórum občanů. V úvahu by přicházelo spojení s SPD a komunisty. Taková koalice by měla 20 zastupitelů. S hnutím UFO totiž odmítá spolupracovat PRO! Ústí, Vaše Ústí i PRO Zdraví a Sport.

Občanští demokraté podle lídra Pavla Tošovského nechtějí být v koalici s KSČM ani s SPD.

autor: hau
Spustit audio

Související