V Teplicích začíná výstava věnovaná průkopníkovi česko-německého loutkářství a rodákovi z Teplic, Haraldu Schwarzovi

7. květen 2024 16:01

Do světa loutek se můžete vypravit v teplickém muzeu. 7. května v 17 hodin ve výstavním prostoru Šárka začne výstava věnovaná průkopníkovi česko-německého loutkářství a rodákovi z Teplic, Haraldu Schwarzovi.

Harald Schwarz se narodil v teplickém Šanově v roce 1921. Loutky ho nadchly už v šesti letech, kdy zažil první loutkové představení – Hohenštejnského Kašpárka.

„Od té doby ho loutky provázely celým jeho životem. Například v 18 letech byl vyslán z teplického gymnázia na loutkářský workshop do Hohensteinu. Po válce právě tam také našel svůj druhý domov, kde rozjel svou kariéru profesionálního loutkáře,“ přibližuje Nikola Fialová Seifertová z teplického muzea.

V pozdějších letech zval do svého divadla české umělce. Navázal také úzkou spolupráci s Pražským loutkovým divadlem, s jehož členy společně vytvořili hru o Švejkovi.

Výstava plná loutek, včetně té první, kterou Harald Schwarz vyrobil ještě na gymnaziálních studiích a jeho poslední, kterou vytvořil krátce před svou smrtí, je k vidění až do 30. srpna.

Spustit audio

Související