V Děčíně a Teplicích už vznikly povolební koalice, v Ústí a Litoměřicích se stále jedná

15. říjen 2018

Sledujeme pro vás vyjednávání politiků o vedení měst po komunálních volbách. 14. října večer vznikla koalice v Teplicích. Spojila se tam vítězná ODS s hnutím ANO.

Koalice bude mít v zastupitelstvu těsnou většinu 14 hlasů. Novým primátorem bude dosavadní náměstek primátora Hynek Hanza z ODS. Jeho náměstkem se stane lídr ANO Jiří Štábl.

Vítězná ODS bude mít v radě města pět lidí, senátor a dosavadní primátor Jaroslav Kubera ale mezi nimi nebude. Pro ANO pak zbyla čtyři místa radních.

O kompetencích primátora a náměstka, stejně tak jako o prioritách, bude koalice ještě jednat. Vše předloží na ustavujícím jednání zastupitelstva.

ODS do koalice nepozvala druhou „Volbu PRO! Teplice“, takové spojení by sice bylo početně silnější, ale koaliční spolupráci s opozicí ODS předem vyloučila.

Lídr Volby Jakub Mráček řekl, že hnutí ANO nabízel koalici změny, po které hnutí také volalo – pro většinu v zastupitelstvu by ale potřebovali nejméně jeden další hlas. Vzniklou koalici vnímá tak, že ANO ve skutečnosti žádnou změnu stylu vedení města nechce.

Jiří Štábl označil za dostatečnou záruku změny to, že primátorem už nebude Jaroslav Kubera.

V Děčíně bude vládnout koalice ANO, ČSSD a hnutí Náš Děčín

Jasno už je také v Děčíně. Tam se hnutí ANO spojí se dvěma partnery – hnutím „Náš Děčín“ a ČSSD. I tato koalice má v zastupitelstvu těsnou většinu jednoho hlasu.

Primátorem Děčína by měl být Jaroslav Hrouda z ANO – během týdne chtějí partneři doladit koaliční smlouvu.

V Ústí nad Labem a Litoměřicích zatím koalice nevznikly

V Ústí nad Labem pokračují povolební jednání. Vítězné ANO dostane dnes (15. 10.) odpoledne připomínky a komentáře k podmínkám a nabídce možné koalice od dvou dalších nejsilnějších hnutí v zastupitelstvu – „PRO! Ústí“ a „Ústeckého fóra občanů“.

Dosud vládnoucí „UFO“ a opoziční „PRO! Ústí“ nechtějí být společně v koalici – bude tak tedy na vítězi, kterou cestou půjde. Jedno je ale jisté – koalice v Ústí nad Labem bude muset mít nejméně tři partnery.

Jasno není ještě ani v Litoměřicích – tam se, podobně jako v Teplicích, čekalo na druhé kolo senátních voleb, kde uspěl dosavadní starosta Ladislav Chlupáč z ODS. Během zítřka se chce sejít se zástupci všech dalších stran a hnutí, aby si řekli možnostech koaliční spolupráce.

autor: hau
Spustit audio

Související