V Českém Švýcarsku začaly opravy stezek po náporu turistů v hlavní sezoně

5. září 2019 09:23

V národním parku České Švýcarsko začaly opravy cest a chodníků po hlavní turistické sezoně. Některé kovové žebříky bude nutné vyměnit, kvůli korozi totiž začínaly být pro návštěvníky nebezpečné.

Správa parku se rozhodla je nahradit dubovými schody. Na stezce od Tokání směrem na Doubici, kde je řemeslníci právě instalují, jsme se byli podívat.

Zastihli jsme v plné práci Ervína Hybnera, který pracuje se svým parťákem právě na opravě turistických žebříků. Také zpevňuje okraje cest kulatinami.

V dohledné době se chystá na výměnu 4metrového starého rezavého žebříku v Theodorově síni.

„Tam je starý, železný. Ten je nevyhovující, tam třeba ani pes nesejde. Místo něj budou takové dřevěné schody,“ vysvětluje Hybner.

Že je jeho výměna už opravdu nutná, potvrzuje i strážce parku Pavel Svoboda: „Došlo k tomu, že ze zadní strany ta konstrukce prorezla. V krajním případě by se mohlo stát, že si tam někdo skřípne prst, nebo si ho, nedej bože, amputuje.“

Údržba turistických stezek a cest je v parku rozdělená na dvě etapy. První provádí řemeslníci těsně před sezonou – spravují to, co poničila zima. V druhé fázi, která se právě rozjíždí, opravují to, co poničí návštěvníci.

Na příští sezonu chystá park několik novinek, přibližuje mluvčí Tomáš Salov: „Měla by se znovu otevřít stezka kolem Dolského mlýna ke Královskému smrku, která byla zavřená, protože tam průchod neumožňoval požár. Nové schody by také měl dostat přístup k Jeskyni víl v Kyjovském údolí.“

Na opravy stezek a cest v národním parku jsou ročně potřeba zhruba 2 miliony korun, z toho 1,5 milionu dostává park v dotacích.

Spustit audio

Související