V Českém Švýcarsku je kvůli kůrovcovým souším uzavřeno několik cest, další jsou přeznačené

11. červenec 2021 08:00

Na neurčitou dobu nechala správa národního parku České Švýcarsko uzavřít nebo přeznačit několik cest. Na původních hrozí, že na průchozí mohou spadnout nebezpečné kůrovcové souše.

Jsou nebezpečné hlavně při silném větru a deštivému počasí, jaké bylo v posledních dnech. Uzavřená je tak cesta od Hadího pramene k Panenské jedli nebo trasa Hřebcovým dolem.

Správa parku také nechala několik cest z bezpečnostních důvodů přeznačit, potvrdil mluvčí Tomáš Salov. „Došlo nedávno k přeložce dvou cest. Je to červeně značená cesta od Malé Pravčické brány přes Větrovec, ta teď vede náhradní trasou. A pak další přeložená trasa vede z  Mezní louky do Vysoké Lípy, ta je značená modře,“ upřesnil Salov.

Národní park České Švýcarsko už ale zpřístupnil místa, kde hnízdí kriticky ohrožení sokoli stěhovaví a výři velcí - nepřístupná zůstávají hnízdiště vzácného čápa černého. Na ty zatím strážci dál dohlížejí.  

Sokol stěhovavý

 

Zatímco sokoli i výři už podle mluvčího parku Tomáše Salova letos své mladé z hnízd vyvedli, čápi černí hnízdí o něco déle. „Takže tyto uzavírky jsou až do 31. července. Pak už bude možné pro návštěvníky, aby do těch míst vstupovali,“ vysvětlil Salov. Dodal ale, že jsou to často taková místa, kam vlastně turistické cesty nevedou.

A kriticky ohroženým sokolům se letos na severu Čech dařilo. „V národním parku i chráněné krajinné oblasti Labské pískovce vyvedli celkem sedmnáct mláďat,“ uvedl strážce parku Václav Sojka.

Park kvůli tomuto dravci uzavřel od začátku března do konce června více než desítku míst. Ta jsou teď tedy opět přístupná.

Spustit audio

Související