Ústí nad Labem: Lidé z rušených ubytoven mají problém sehnat nové bydlení

31. květen 2018 09:40

Na konci června se v Ústí nad Labem zavřou dvě ubytovny. Žije na nich zhruba 230 lidí, kteří mají problém sehnat nové bydlení.

Někteří využijí pomoc sociálních pracovníků, jiní spoléhají na byt od města. Na ubytovnách už byli pracovníci sociálních odborů obvodních radnic i lidé z neziskových organizací – třeba Jana Pánková z Člověka v tísni řekla, že pomůžou s vyhledáváním vhodných bytů, půjčí telefon, počítač s internetem, poradí, jak jednat s úřady.

Na sociální odbor se obrátí například Tomáš Toman z ubytovny Modrá na Střekově: „Protože jinak skončíme na ulici. Když chce člověk sehnat bydlení, musí zaplatit aspoň 15 tisíc kauci, a navíc chtějí, aby měl člověk stálou práci.“

Marek Kondáš z ubytovny v Klíšské ulici v centrálním obvodu má zase jinou zkušenost: „Tady bydlíme dva roky. Snažili jsme se sehnat bydlení po realitkách, po soukromnících, ale nikde to nevyšlo. Jen Předlice, a tam nejde žít. Ušetřili jsme si nějakých 50 tisíc na bydlení, a stejně jsme neměli nárok, protože jsme Romové.“

Co bude dál?

Pan Kondáš a také někteří další z klíšské ubytovny si myslí, že by třeba sociální pracovnice měly pronájem bytů vyjednávat za ně, nebo by jim mělo město nabídnout městské byty.

Ty jsou ale plné a podle Lenky Jaremové z ústeckého magistrátu nikdo nemůže bez jakékoli snahy dostat byt jen tak. V ubytovnách navíc žijí podle úřadu i problémoví lidé.

Na centrální obvod se dle místostarosty Karla Kariky z PRO! Ústí zatím nikdo neobrátil – střekovskou radnici požádali o pomoc podle starostky Evy Outlé z PRO! Ústí zatím tři lidé. Úřad navíc hledá bydlení jedné nesvéprávné osobě – Outlá potvrdila, že i v tomto případě je to velký oříšek.

Co bude s ubytovnami, to se zatím neví. Patří společnosti CPI Byty – dle mluvčí Michaely Winklerové firma zvažuje všechny možnosti, nicméně je jasné, že ubytovny už provozovat nechce a nebude.

Střekovská starostka by ubytovnu Modrá chtěla koupit – řekla, že oficiální nabídka CPI zní 5 milionů korun. Budoucnost budovy by viděla v úpravě na malometrážní byty pro seniory.

Spustit audio

Související