Ústí nad Labem chce využít evropské dotace na zvýšení bezpečnosti kolem nemocnice i na depozitář pro muzeum

23. červen 2022 08:59

Zastupitelé Ústí nad Labem schválili osm projektů za více než půl miliardy korun, na které bude žádat o evropské dotace z programu Integrované územní investice. Jde například o zvýšení bezpečnosti v okolí nemocnice, odborné učebny ve školách nebo revitalizaci Mánesových sadů.

Nejdražší bude přestavba trafostanice na muzejní depozitář, který by měl být zčásti přístupný i veřejnosti – tam jsou náklady odhadované na 150 milionů korun.

Za 120 milionů korun pak chce město upravit přechody pro chodce, semafory a zastávky MHD v blízkosti nemocnice – tedy v ulici Sociální péče a na křižovatce Bělehradské a Malátovy – tam jsou čtyřproudé silnice a kromě nemocnice jsou tam i školy.

Další projekty se týkají škol – jde o zřízení odborných učeben na čtyř základních školách, modernizaci na šesti školách a půdní vestavbu s odbornými učebnami na předlické škole. V plánu je i revitalizace Mánesových sadů, nová alej v ulici Elišky Krásnohorské a revitalizace zadního traktu paneláků v Masarykově ulici.

Na jednání zastupitelstva se ale ozývaly i hlasy proti schválení těchto projektů. Některým zastupitelům se nelíbí závazek, že město v případě úspěchu a přijetí dotace zbytek peněz dofinancuje.

O dalším osudu projektů rozhodne budoucí vedení města

Z programu Integrované územní investice můžou čerpat dotace města a obce od Varnsdorfu po Kadaň – v některých výzvách je ale méně peněz, než by chtělo jen samotné Ústí nad Labem, upozornil zastupitel Pavel Dufek z UFO.

„Asi nám ji nepřiřkne ve 100procentní možné výši, kterou bychom mohli dostat, kdyby ten projekt nestál 150 milionů, když alokace je 90,“ konstatoval Dufek. Martin Krsek z PRO! Ústí oponoval, že neschválením projektů by je současné zastupitelstvo v podstatě projekty odsoudilo k zániku.

I přes výhrady nakonec ale zastupitelé tyto projekty schválili a město se bude o evropské dotace ucházet. Budoucí vedení města bude v případě získání dotace, která přitom nemusí být v nejvyšší možné výši, řešit spolufinancování anebo rozhodne, že dotaci nepřijme a některý projekt se neuskuteční.

Spustit audio

Související