Ústecký krajský úřad povolil rozšíření skládky ve Štětí. Dalších 50 000 tun odpadu prý nebude mít vliv na životní prostředí

23. listopad 2018

Papírna ve Štětí na Litoměřicku chce rozšířit svoji stávající skládku. Podle dokumentace tam chce skládkovat celkem víc než 50 000 tun odpadu po recyklaci papíru. Rozšíření skládky nebude mít podle krajských úředníků významný vliv na životní prostředí. Přesto má záměr svoje kritiky.

„Tímto rozšířením byl udělen souhlas, neboť nedochází k významnému vlivu na životní prostředí. Skládka už na místě je a ani její rozšíření nic významně nezmění. O tom svědčí i čtyři stanoviska, která k tomuto závěru přišla a která se shodují,“ potvrdila rozhodnutí ústeckého krajského úřadu mluvčí Magdalena Fraňková.

Z řad občanů podle ní ústecký krajský úřad žádné připomínky k plánům na rozšíření skládky nedostal. Papírna Mondi chce na rozšířenou část skládky uložit víc než 50 000 tun odpadů.

Rozšíření skládky je na tomto místě plánováno dlouhodobě, odpovídá i územnímu rozvoji regionu. Skládka slouží k ukládání ostatní, už nerecyklovatelných, průmyslových odpadů z procesu třídění a recyklace papíru. V menší míře slouží i pro místní komunitu a podnikatele ve štětí,“ uvedl Jan Koubský z Mondi Štětí.

Někteří lidé ale mají k plánům papírny výhrady

„Myslím si, že tento směr není správný, protože už odedávna řešíme nerudovskou otázku „Kam s ním?“ místo toho, abychom se zaměřili na prevenci, tedy to, aby ten odpad nevznikal,“ uvedl Jan Peser ze Štětí s připomínkou toho, že od roku 2024 bude omezené skládkování odpadů.

Podle něj by bylo také potřeba například lépe zmapovat rostliny v místě rozšíření skládky.

„Jestliže probíhal výzkum od června do konce srpna a nebylo třeba něco prokázáno, tak to neznamená, že tam jsou jen ty druhy rostlin, které tam byly zapsané. Nejsou totiž vůbec popsány druhy, které kvetou na jaře,“ vysvětluje Peser.

Jan Koubský z Mondi ale ubezpečil, že ochrana přírody bude zajištěná: „Rozšíření bude provedeno dle nejlepší stavební a technologické praxe a bude respektovat zásady ochrany životního prostředí.“

Podle dokumentace, kterou papírna předložila pro zjišťovací řízení posouzení vlivu na životní prostředí chce rozšíření skládky dokončit v létě příštího roku.

autor: bach
Spustit audio

Související