Ústecký kraj se snaží přilákat nové lékaře i zdravotnický personál. Nabízí peníze na studium i zařízení ordinace

20. září 2023 14:14

Až 300 000 korun za studium a 800 000 korun na vybavení nové ordinace. I takové pobídky plánuje zavést Ústecký kraj pro mladé doktory. Vyplývá to z nové koncepce zdravotnictví, kterou schválili krajští zastupitelé. Na první pobídky bude mít kraj připraveno zhruba 60 milionů korun.

Například studenti medicíny by mohli dostat stipendia i zpětně – za dobu studia by mohli od Ústeckého kraje dostat 300 000 korun.

„Dnes, pokud si požádám až ve čtvrťáku, tak to mám jen za čtvrťák, páťák a šesťák – tedy jen 150 000 korun. My ale ten stipendijní program chceme zjednodušit v tom, že pokud nám ten medik slíbí, že u nás v kraji bude opravdu pracovat, tak i když si požádá v šestém ročníku, tak mu započítáme i ty roky předchozí,“ vysvětluje vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

Vedle toho by začínající doktoři mohli od kraje získat až 800 000 korun na vybavení ordinace. „A to jak na vybavení, tak třeba i na něco jiného souvisejícího se zprovozněním nové ordinace nebo třeba s rozšířením nové kapacity, kdy lékař přijme jiného lékaře a zvýší tím kapacitu pro registrované pacienty – i tam ta podpora bude zaměřena,“ přiblížil Petr Severa.

Dostupnost zdravotní péče v kraji by se měla zlepšit. Nebude to ale hned

Právě na stárnutí lékařů v regionu a jejich odchod do penze upozornila i analýza Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Situace se ale i přes nábor nových doktorů zřejmě v brzké době v kraji nezlepší.

„Ta generační krize nám vlastně teď začíná nastupovat. Myslím si, že ještě pět let to nebude o moc lepší než teď, možná to bude horší a horší. Předpokládám ale, že do těch pěti let se odrazíme ode dna a podaří se nám zajistit tu dostupnost péče takovou, jaká má být,“ věří Petr Severa.

Pomoci s řešením má i nová podoba stipendií a pobídek pro lékaře. Například nemocnicím Krajské zdravotní se obměna personálu díky financím daří.

„Nahradit zaměstnance odcházející do důchodu se nám daří prostřednictvím aktivit, do kterých spadá například stipendijní program, kontakt se studenty zdravotních škol a také lékařských fakult – formou různých programů a pracovních veletrhů. Realizujeme i vlastní náborový program,“ dodává mluvčí krajské společnosti Jana Mrákotová.

První změny ve stipendiích programech a pobídkách by mohli zastupitelé projednat už na říjnovém zasedání. Připraveno na ně má být až 60 milionů korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související