Ústecký kraj rozdělil finanční přebytek z loňského hospodaření. Peníze půjdou do rezervy a Krajské zdravotní

22. duben 2024 15:38

Zastupitelé Ústeckého kraje rozdělili víc než 600 milionů korun z loňska. Peníze použije hejtmanství například pro rezervu nebo jako příspěvek Krajské zdravotní. Rozhodli o tom zastupitelé. Výsledku hospodaření pomohl například vyšší výběr daní.

„Jsou to přeplněné daňové příjmy, neutracené peníze a ušetřené peníze Ústeckého kraje. Je to 225 milionů korun do centrální rezervy a 278 milionů korun do Krajské zdravotní,“ komentoval výsledek loňského hospodaření kraje a rozdělení hlavních částek radní Jan Růžička z KDU-ČSL.

Většinu peněz použije Krajská zdravotní na splátku úvěru. „Tam tuším ta splátka je kolem 275 milionů korun, ta zbývající částka pak bude v podstatě na investice, které rozvrstvíme tak, jak to bude zapotřebí. To znamená, že v současnosti neexistuje jednoznačná odpověď, kam ty peníze půjdou – jestli třeba do Litoměřic nebo Rumburku,“ říká předseda představenstva Krajské společnosti Ondřej Šterba z hnutí ANO.

Další peníze dostala Krajská zdravotní na investice

Vedle toho dal kraj svojí zdravotnické společnosti i dalších 350 milionů korun. Důvodem je právě potřeba investic.

Krajská zdravotní čelila na začátku roku razii kriminalistů na ředitelství, kdy je stíhaný bývalý generální ředitel a jeho obchodní náměstek, a to kvůli údajným machinacím s veřejnými zakázkami.

I proto zpřísnila krajská společnost pravidla pro zakázky. „Původně to pro bývalého generálního ředitele bylo pět milionů korun bez DHP, u stavebních zakázek 10 milionů korun. Nyní jsme to dali na dva miliony korun bez DPH a pro stavební zakázky jsme to snížili na polovinu,“ dodal předseda představenstva Ondřej Štěrba.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související