Ústecký kraj řeší, jak od pondělí zajistí autobusovou dopravu na Vejprtsku, Podbořansku a v části Lounska

4. leden 2019

Jak pojedou od pondělí 7. ledna autobusy na Vejprtsku, Podbořansku a v části Lounska, to teď řeší Ústecký kraj, který dopravu objednává.

Společnost TD Bus, která dosud dopravu pro Ústecký kraj zajišťovala, oznámila odstoupení od smlouvy. V praxi to znamená, že nevypraví víc než 460 autobusových spojů ve zmíněných oblastech. Jedním z důvodů jsou peníze. Konkrétně jde o víc než 5 milionů korun na nárůst platů řidičů.

Seznam ohrožených spojů na Vejprtsku, Podbořansku a v části Lounska

Ústecký kraj teď vyjednává se zhruba 15 dopravci o zajištění náhradní dopravy.

Kde od pondělí autobusy pojedou, chce kraj zveřejnit ještě během dnešního dne. Všechno závisí na dohodě s oslovenými dopravci.

Nahrává nám trochu to, že není stavební ani zájezdová sezóna, takže ti dopravci mají autobusy k dispozici. Samozřejmě je ale problém s řidiči. Co je oproti zase špatné, je počasí. Pokud nepojedou autobusy a cestující se to nedozvědí včas, budou stát na zastávce. Proto je chceme v maximální míře informovat o tom, co v pondělí nastane,“ uvedl vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

Řidiči bez práce nezůstanou, myslí si odborář

Ve třech oblastech jezdí pro současného dopravce, tedy pro společnost TD Bus, zhruba 40 řidičů. O jejich budoucnost zatím odborář Jiří Kuchynka strach nemá.

„Zatím mě to nechává v klidu. Budou ještě dva měsíce zaměstnáni, nebo dostanou nějaké odstupné, navíc je tu hlad po řidičích, i ze strany nově vzniklé společnosti DSÚK, že mohou okamžitě nastoupit do dalšího pracovního poměru, pokud budou chtít,“ konstatoval Kuchynka.

Dopravu by pro kraj zajistil i TD Bus, ovšem za víc peněz než mu zaručují současné smlouvy. Toto řešení ale kraj odmítl.

TD Bus v minulosti zajišťoval provoz autobusů zhruba v polovině kraje. Loni v září ale dopravu na Ústecku a Děčínsku převzal krajem zřízený dopravce. Totéž se týká i autobusové dopravy na Litoměřicku a části Lounska, kde DSÚK jezdí od nového roku.

autor: bach
Spustit audio

Související