Ústecký kraj převezeme litoměřickou nemocnici do poloviny roku 2020

21. listopad 2019 10:19

Litoměřická nemocnice přejde pod kraj zřejmě do poloviny příštího roku. Na společném jednání se na tom shodli litoměřický starosta a hejtman Ústeckého kraje. Budovy městské nemocnice by měl kraj dostat od města bezúplatným převodem.

„My jsme tyto nemovitosti získali bezúplatně od státu, a samozřejmě do budoucna s tím souvisejí poměrně výrazné finanční prostředky na opravy a údržbu těchto nemovitostí. Druhou částí by byl úplatný převod akciové společnosti – tedy v podstatě provozu,“ informoval po jednání s vedením Ústeckého kraje litoměřický starosta a senátor Ladislav Chlupáč z ODS.

O ceně za akciovou společnost městské nemocnice zatím nechtěl starosta Chlupáč ani hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM spekulovat.

Podle náměstka hejtmana Martina Kliky z ČSSD teď budou muset plány na převod litoměřické nemocnice schválit zastupitelé města i kraje.

„9. prosince dáme záměr do zastupitelstva Ústeckého kraje, to samé by mělo učinit litoměřické zastupitelstvo, a doufám, že tento odkup akciové společnosti proběhne do poloviny příštího roku,“ doplnil Klika. Termín převodu potvrdil i starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Město chce pro zdravotnické zařízení najít silného partnera, kterým by měla být Krajská zdravotní. Občané Litoměřic navíc v referendu odmítli možnost, aby nemocnici vlastnila soukromá firma.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související