Ústecký kraj: Opozice kritizuje přerozdělení loňského finančního přebytku hospodaření

23. duben 2018 14:15

Ústečtí krajští zastupitelé rozdělili zhruba 449 milionů korun. Peníze kraji zbyly z loňského hospodaření. Někteří opoziční zastupitelé s rozdělením zbylých peněz nesouhlasili.

Největší částka, konkrétně 200 milionů korun, půjde do Krajské zdravotní, která sdružuje velké nemocnice. 100 milionů pak půjde do oprav silnic.

„Zásadní tok, kam příspěvky směřují, je Krajská zdravotní. Dále pak také našim příspěvkovým organizacím a 100 milionů korun pro správu a údržbu silnic,“ zhodnotil v debatě krajských zastupitelů rozdělení peněz náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Opozice ale s rozdělováním přebytku, tedy s tzv. „porcováním medvěda“, nesouhlasila. Podobně jako Hynek Hanza z ODS, který kritizoval podle něj podfinancované oblasti a špatné sestavování rozpočtu.

„Dá se někam 2,5 milionu, a když vyjde hospodaření, jako že vyjde vždycky, tak dohodíme. A pak se handrkují jednotlivé výbory, komise a zastupitelé, kam se hodí víc a kam míň. Mně to nepřijde jako systémová záležitost. Pojďme rozpočet sestavit tak, aby částka, která je zbytná, se použila na umoření dluhu, a všechny ty kapitoly byly naplněny už od začátku roku,“ kritizoval způsob rozdělování peněz Hanza.

Podle náměstka Kliky z ČSSD ale nelze naplánovat krajský rozpočet, který by byl bez přebytku: „Proto v některých ohledech, jako třeba v dotačním titulu na ten sport, jsme se už před lety dohodli, že bude naplněn pouze z části. A pokud bude hospodaření kraje v dobré kondici, tak na vrcholový sport přidáme.“

Krajskému zastupiteli Petru Urbánkovi z hnutí ANO se rozdělení peněz také nelíbilo. Podle něj by bylo lepší peníze nechat na snížení předpokládaného deficitu krajského rozpočtu na letošní rok: „Navrhujeme, aby byl přebytek z Loňska použit na snížení, nebo vyrovnání, deficitu letošního roku.“

Zastupitelé ale nakonec Petra Urbánka nepodpořili a původní návrh na rozdělení peněz schválili.

Například v dopravě tak půjde 100 milionů do nových asfaltů. Za peníze, které zbyly z loňského roku, kraj také opraví také několik škol nebo domovů sociálních služeb.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související