Ústecký kraj o víkendu nabízí první velkou ochutnávku předvánočních akcí

7. prosinec 2023

O víkendu na vás u nás v Ústeckém kraji čekají nejen ještě mikulášsky laděné akce, ale už i ty vánoční v Teplicích, Litvínově i v Klášterci nad Ohří nebo v Zubrnicích. Vychutnat si můžete ale třeba i adventní svařák v Brné nebo krásný koncert v Horním Jiřetíně…

Sobota 9. prosince

Dům kultury ve Šluknově pořádá v sobotu Mikulášskou nadílku se soutěžemi a samozřejmě že Mikuláš se svou družinou nebude chybět. Začátek je v 17.30.

Na zámku Stekník vás provedou svátečně vyzdobenými interiéry, mají tu vystavené betlémy rodiny Ryskových a zaznějí i koledy.

Zámek Stekník na Lounsku

Zubrnice – Muzeum v přírodě zve na přehlídku zdejších zvyků. Zavoní vánočka i tradiční jídla, nebude chybět řemeslný trh, dílničky pro děti a další zábava. Program je od 9 do 16 hodin a zítra nanovo.

Teplické Vánoce pokračují u Domu kultury od 15 hodin – v obotu vystoupí zpěvačka Inka Rybářová a klaun Rybička, budou se zpívat koledy a vánoční písně, v 17 hodin je na programu vystoupení Věra Špinarová Tribute a v 18 hodin to uzavře koncert písničkáře Petra Lüftnera.

V Tisé bude 9. prosince Čertovská stezka odvahy – startuje se od kostela v 17.30.

Krušnohorské Vánoce si můžete užít v Litvínově na náměstí Míru – od 15 hodin se tu budou předvádět řemesla – například kovařina, drátenictví, výroba svíček. V 16.30 vyrukuje Mikulášská show s čertovskou diskotékou a v 18 hodin večer uzavře ohňová show.

Pohled na vchod

V Ústí nad Labem se v muzeu, přesně řečeno v Císařském sále, rozezní vánoční koncert dětského sboru Chorea Pueri Ustensis, začátek je v 16 hodin. Ale už v 10.15 bude v ústeckém muzeu vyprávět Jitka Uhlíková o největším evropském hlodavci – Bobr, inženýr bez diplomu.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem zve 9. prosince od 17:00 na koncert Aleš Brichta v opeře.

Vánoční tradice a tradiční řemesla představí klášter v Oseku. Na vánoční jarmark zve také Modrý sál v Komenského aleji v Žatci. Od 14 do 17 hodin tu budou k mání adventní věnce, háčkované a dřevěné dekorace, pletené košíky, šperky a řada dalších výrobků. Podobný trh nabízí také Penzion Za dubem v Peruci od 12 do 15 hodin.

Cisterciácký klášter v Oseku

Knihovna Ústeckého kraje v Churchillově ulici má pro své návštěvníky připravený pestrý program od 10 do 17 hodin – čekají tam na ně tvořivé dílničky na vánoční dárky, přáníčka a dekorace, dílna šicí i linorytová, čtení pro děti i dospělé, deskové hry, pohádka a další atrakce.

Neděle 10. prosince

Světové Vánoce aneb Když promluví Múzy rodným jazykem – to je písňový koncert na zámku v Duchcově. Začíná v neděli v 15.30 – s klavírním doprovodem uslyšíte slavné árie, vánoční písně i klasické koledy. V 17 hodin se pak z kostelní věže v Duchcově rozezní adventní troubení.

V Zubrnicích pokračují Vánoce představením tradic a zvyků zdejšího regionu z období přelomu 19. a 20. Století. Od 9 do 16 hodin tu zavoní vánočka i tradiční jídla, s folklorním souborem si můžete zazpívat koledy, můžete obdivovat betlémy a ukázky řemesel a s dětmi můžete projít vánoční stezku nebo se dát do práce ve vánoční dílničce.

Jirkov - Červený hrádek

Dílničky pro děti čekají i v Brné na Ústecku – sraz je v 15 hodin v hospodě U kapličky. Chybět nebude hudba ani občerstvení, taky se bude soutěžit o nejlepší vánočku a pro dospěláky bude tradiční svařák.

Adventní neděli mají od 13 hodin na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Je uklizeno i napečeno, tak mohou přijít Lucie - Lucky, které kdysi obcházely domy a kontrolovaly, jestli hospodyně má všechno jaksepatří v pořádku. Na programu budou i koledy a varhanní hudba.

Hrát a zpívat se bude také v Mostě v Městském divadle – od 18 hodin tu vystoupí 4 tenoři – Marián Vojtko, Pavel Vítek, Jan Kříž a Michal Bragagnolo.

Monika Absolonová potěší vánočním koncertem návštěvníky Kulturního domu Střelnice v Kadani – začátek je v 19 hodin.

Monika Absolonová

Krásným adventním koncertem vyvrcholí letošní festival Hudební setkání Michala Maška, a to od 17 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Horním Jiřetíně – o úžasný zážitek se postará Kateřina Englichová se svou harfou a zpěv obstará Kühnův dětský sbor.

V Tisé na Ústecku mají ještě v neděli Mikulášskou dočesnou – prostě Mikuláš toho má moc, tak do Kulturního domu v Tisé přijde až 10. prosince, hned po Kočičí pohádce, která začíná v 15 hodin.

To v Žatci se můžete vypravit na 16. hodinu do Mederova domu na Vánoční čtení u krbu se svařákem a horkou čokoládou.

Svařené víno (ilustr. foto)

Na Krušnohorských Vánocích v Litvínově na náměstí Míru to v 17 hodin rozbalí YO YO Band a za hodinu na to tam připlují šest metrů vysoké svítící loutky mořských tvorů.

Zkrátka u nás na severu nebude žádná nuda – jen v Kulturním domě ve Šluknově si dají nudu přímo pekelnou. Bavit  se ale u toho budou taky – je to totiž pohádka Pekelná nuda v podání loutkového divadla Rolnička. Začátek je v 15 hodin.  

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.