Ústecký kraj: Nemocnice se chystají na obnovení plánovaných zákroků. Někde ale mají málo personálu

1. prosinec 2020 17:28

Velké nemocnice v Ústeckém kraji se začínají připravovat na obnovení plánovaných zákroků, které musely omezit kvůli koronavirové epidemii. Velkou část personálu a lůžek totiž potřebovali pro péči o pacienty s onemocněním covid-19. A i když je nových případů nákazy v populaci méně, zatížení nemocnic se snižuje jen pomalu.

Velké nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Mostě, Chomutově a Teplicích mají zřejmě největší nápor pacientů z počátku listopadu za sebou.

„Ke konci listopadu došlo k určitému poklesu, nicméně ta situace v tuto chvíli další pokles neukazuje – je to stabilní,“ říká náměstek pro zdravotní péči Krajské zdravotní Tomáš Hrubý.

V nemocnicích Krajské zdravotní je pro nemocné s koronavirem k dispozici téměř 450 lůžek, která jsou stále zaplněná víc než z poloviny. „Zaplněnost na jednotkách intenzivní péče v rámci našich vyčleněných kapacit je zhruba 70 %,“ dodává Hrubý.

Přesto se nemocnice chystají na obnovení neakutní péče a některá oddělení, například v teplické nemocnici, se už do normálního režimu vrátila.

Litoměřická nemocnice má na obnovení neakutní péče málo lidí

S obnovením neakutní péče počítá i litoměřická nemocnice. Kvůli nedostatku personálu k tomu ale zatím nepřistoupila. Vyčleněná lůžka pro nakažené koronavirem jsou totiž stále plná.

„Stále ještě nemůžeme tu původní kapacitu, alokovanou na tu covidovou péči, uvolnit a přesunout ji na tu péči plánovanou,“ potvrzuje ředitel nemocnice Radek Lončák.

V Litoměřicích chtějí plánované zákroky obnovit do konce roku. Nemocnice ale musí mít stále v záloze lůžka, kvůli případnému zhoršení situace se šířením koronaviru. Vedle toho budou například v Krajské zdravotní testovat učitele v rámci plošného testování. To by mělo začít už tento pátek.

„Připravujeme se na to poměrně intenzivně. Budeme navyšovat kapacity těchto odběrových míst, abychom tento předpokládaný nápor zvládli. V rámci objednávkového systému budou vyčleněny časy a kapacity pro ty příchozí na antigenní testy,“ dodal náměstek pro zdravotní péči Tomáš Hrubý.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související