Ústecký kraj letos investuje 200 milionů korun do oprav mostů. Mnoho z nich je ve špatném stavu

23. duben 2019 08:15

Každý desátý most ve správě Ústeckého kraje je ve velmi špatném nebo havarijním stavu. Letos půjde do jejich oprav minimálně 200 milionů korun.

Město chce dát peníze na opravy havarijních mostů do tzv. „zásobníku akcí“. Ústí nad Labem se stará celkem o 121 mostů. Přímo v krajském městě budou dělníci pracovat například na Mariánském mostu a opraví i nájezd na něj ze Střekova. Po dobu oprav Benešova mostu to pro auta bude jediná spojnice obou břehů.

„Stav mostů je průměrný, nejvíc jich spadá do stavu tři až pět,“ říká mluvčí města Romana Macová – tedy do stavů klasifikovaných jako dobrý, uspokojivý a špatný.

Nejvíc peněz dá letos město do oprav Mariánského mostu. Na jeho nový nátěr má v rozpočtu 10 milionů korun.

„K nátěru přistupujeme, protože je 22 let starý. Je potřeba, aby nedošlo k rychlé korozi – aby se nestalo, že v období, kdy se bude opravovat Benešův most, který je Ústeckého kraje, byl v nějakém špatném stavu Mariánský most,“ doplnila Romana Macová.

Právě před opravou druhého ústeckého mostu přes Labe, tedy Benešova mostu, musí do oprav investovat peníze také kraj. Tomu totiž patří estakáda, která vede z Mariánského mostu na Střekov.

Generální oprava Benešova mostu začne zřejmě do dvou let. Mariánský most pak bude jedinou spojnici centra Ústí a části Střekov. Na celém území regionu se pak kraj stará o 880 mostů.

Ústecký kraj má necelých 90 mostů. 10 % z nich je ve velmi špatném stavu, v havarijním stavu jsou dva mosty, ale ty nejsou používané,“ upřesňuje vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk s tím, že jen letos dá kraj na opravy zhruba 20 mostů téměř 200 milionů korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související