Ústecký kraj dál vyjednává s některými městy o snížení slevy na jízdném pro studenty a seniory

23. květen 2022 12:39

Ústecký kraj se snaží přesvědčit další města, aby snížila slevy na jízdném pro seniory a studenty. O zkrácení slevy ze 75 procent na 50 procent rozhodla vláda.

Například v krajské dopravě nebo v MHD v Děčíně či v Teplicích úprava platí od dubna. Některá města ale zatím snížení slev odmítají a propad tržeb bude muset zaplati kraj.

Snížení slev na jízdném odmítají prozatím města Chomutov a Jirkov. Ústecký kraj chce proto o ceně jízdného s městy jednat.

„Pokud na to město nepřistoupí, tak s tím kraj nic neudělá. Budeme tam dál cestujícím poskytovat v rámci městského tarifu vyšší slevy, a tudíž i bohužel vybírat nižší jízdné, než bychom jinam měli dostat,“ potvrdil vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

Předseda představenstva chomutovského dopravního podniku Jaroslav Komínek z KSČM argumentuje tím, že je v době zvyšování cen nutné zachovat cestujícím nižší jízdné. „Myslím si, že v tuto chvíli, kdy se všechno všem zdražuje, tak bychom měli způsob, jak těm občanům ulevit.“

Zároveň podle něj kraj nekompenzuje bezplatné jízdné, které mají uprchlíci z Ukrajiny. „Nejde o to, o koho jde, ale o to, že kraj nařídil dopravním podnikům, aby určitou skupinu cestujících přepravovaly zadarmo, a odmítá to kompenzovat – to je velmi podivné počínání,“ uvedl Komínek.

Podobné vyjádření vedoucí krajské odboru dopravy Jindřich Franěk odmítnul. Kraj podle něj městům kompenzuje propady tržeb, podobně jako během pandemie koronaviru, kdy jezdilo méně cestujících.

„Ve chvíli, kdy vstoupili do té integrace, tak se řeklo, že jim nepoklesnou ty tržby, které vybírali, jinak bychom tam ta města nedostali. A ve chvíli, kdy tržby klesají, to kraj doplácí,“ vysvětlil Franěk.

Snížení slevy na jízdném pro studenty lidi starší 65 let platí v krajské dopravě nebo v MHD v Teplicích, Děčíně nebo v Roudnici nad Labem od 1. dubna. Od července pak zavede nižší slevy na jízdném i Ústí nad Labem.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související