Ústecká ZOO letos opraví jen to nejnutnější. Na velké investice nemá peníze

8. leden 2019 11:13

Loni ústecká ZOO přivítala druhý největší počet návštěvníků od roku 1955 a narodilo se tam 110 mláďat. Podle hlavního zoologa Lukáše Štěrby jde například o mládě jedovatého ještěra korovce mexického, samičku medvěda malajského, podařil se také odchov nosálů bělohubých. To se podle něj zatím povedlo jen ve dvou ZOO v Evropě.

V loňském roce v ZOO zrekonstruovali exotárium a udělali vyhlídku u vodních ptáků. Začaly práce na rozšíření expozice pro vydry malé a na rekonstrukci výběhu pro tapíra, ty by měly být dokončeny letos. Na všechny tyto akce dostala zahrada peníze od města z rezerv. Na větší investice město nemá peníze.

Některé pavilony jsou totiž na hranici chovatelských standardů. Podle náměstkyně primátora Věry Nechybové bude město do ZOO z úspor posílat pouze peníze na nejnutnější opravy nebo modernizaci. Opozici se nepodařilo do rozpočtu prosadit pro |ZOO víc peněz.

Dělníci tak letos dokončí rozdělané rekonstrukce výběhu tapírů a vyder malých. Ředitel zoo Roman Končel chce také připravit projekty na novou expozici ptáků jihovýchodní Asie nebo rekonstrukci expozice vodních ptáků.

Na velké investice, třeba nový pavilon pro slony a orangutany ale podle náměstkyně Nechybové nemá město peníze: „Samotný rozvoj bude vázán na dotační možnosti, protože pavilon slonince a afrického domu jsou investice v řádech stovek milionů korun.“

Návrh rozvoje ZOO připravil ředitel Roman Končel loni v létě. Nové zastupitelstvo se jím ještě nezabývalo.

Spustit audio