U zámku v Ploskovicích to 25. května vonělo kmínem. Konaly se první Kmínové slavnosti

26. květen 2024 10:26

V sobotu 25. května se v Ploskovicích uskutečnil historicky první ročník Kmínových slavností. Na zámek se sjeli výrobci dobrot s kmínem z různých částí republiky. A protože ke kmínu neodmyslitelně patří dobrý chléb, stánků s chlebem bylo k vidění hned několik.

Kmínové slavnosti V Ploskovicích

„Každý ten kmín je specifický, třeba ten dvouletý kmín je takový mátový, zatímco třeba tady ten bio mletý kmín je takový více exotičtější. Kmín se používá i jako léčivo, je to opravdu zajímavá rostlina, které tady v České republice zkonzumujeme nejvíce v celé Evropě,“ komentovala nabídku různých druhů kmínu Viktorie Poupětová.

Kmínové slavnosti v Ploskovicích

„Ta myšlenka není úplně tak nová, my jsme před osmi lete se rozhodli, že budeme pořádat makové slavnosti a kmínové slavnosti, ale věděli jsme, že ten kmín chce ještě trošku času, protože není tak populární jako ten mák. Makové slavnost i se už po osmi letech ujaly, máme vybudovanou už svoji značku, lidi mají ty naše akce v Ploskovicích rádi, tak jsme si říkali, že teď je ten správný moment k tomu přidat i ty kmínové slavnosti,“ vysvětlila, jak vznikl nápad na uspořádání Kmínových slavností v Ploskovicích hlavní organizátorka Barbora Tomečková z Café Páv.

Spustit audio