Tučnější veky mají lepší chuť, jsou vláčnější a déle vydrží

31. prosinec 2015
Jak správně nakupovat

Veky se liší podle obsahu tuku. Některé mají až deset procent tuku, obvykle je to kolem dvou procent. Podíl tuku ovlivňuje nejen chuť výrobku, ale i jeho další vlastnosti.

„I nízkotučná veka bude dobrá, musíte ale počítat s tím, že bude mít menší trvanlivost než veka, která obsahuje více oleje. Veka s vyšším obsahem tuku bude také vláčnější,“ vysvětluje Ing. Miroslav Kubín, výrobní ředitel cukrárny a pekárny INPEKO z Ústí nad Labem.

Jak zjistíme, kolik tuku veka má?

U baleného pečiva je to snadné. Na obalu je uvedeno složení, z kterého můžeme příslušná procenta vyčíst. Někdy výrobci zastoupení jednotlivých surovin neuvedou přímo v procentech, ale vyjmenují je v sestupném pořadí, to znamená, že látky, která stojí na prvním místě, je tam nejvíce. Co je v pořadí na posledním místě, toho je ve výrobku nejméně.

Jak je tomu u čerstvého, nabaleného pečiva? Složení by mělo být uvedeno v obchodě přímo u výrobku, nebo vám ho prodavač sdělí na požádání.

Jak poznáme, je-li veka čerstvá?

Na první pohled to nepozná ani odborník a často ani na ten druhý pohled. Je ale pravda, že pečivo, které bylo rozmrazené, má menší trvanlivost, než pečivo dovezené přímo z pekárny.

Veky se vyrábějí z hladké pšeničné mouky, celozrnné veky v obchodech zatím nehledejte. Trendy se ale mění, a tak se možná i s nimi za čas setkáme.

Veka by měla mít zlatohnědou a celistvou kůrku. Protože je určena pro výrobu chlebíčků, měla by se dobře krájet – křupavá kůrka by se drolila a chlebíčky by nevypadaly hezky. Správná veka má být hezky klenutá. Po rozkrojení má vonět a chutnat po použitých surovinách.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio