Tučnější veky mají lepší chuť, jsou vláčnější a déle vydrží
Veky se liší podle obsahu tuku. Některé mají až deset procent tuku, obvykle je to kolem dvou procent. Podíl tuku ovlivňuje nejen chuť výrobku, ale i jeho další vlastnosti.
„I nízkotučná veka bude dobrá, musíte ale počítat s tím, že bude mít menší trvanlivost než veka, která obsahuje více oleje. Veka s vyšším obsahem tuku bude také vláčnější,“ vysvětluje Ing. Miroslav Kubín, výrobní ředitel cukrárny a pekárny INPEKO z Ústí nad Labem.
Jak zjistíme, kolik tuku veka má?
U baleného pečiva je to snadné. Na obalu je uvedeno složení, z kterého můžeme příslušná procenta vyčíst. Někdy výrobci zastoupení jednotlivých surovin neuvedou přímo v procentech, ale vyjmenují je v sestupném pořadí, to znamená, že látky, která stojí na prvním místě, je tam nejvíce. Co je v pořadí na posledním místě, toho je ve výrobku nejméně.
Jak je tomu u čerstvého, nabaleného pečiva? Složení by mělo být uvedeno v obchodě přímo u výrobku, nebo vám ho prodavač sdělí na požádání.
Jak poznáme, je-li veka čerstvá?
Na první pohled to nepozná ani odborník a často ani na ten druhý pohled. Je ale pravda, že pečivo, které bylo rozmrazené, má menší trvanlivost, než pečivo dovezené přímo z pekárny.
Veky se vyrábějí z hladké pšeničné mouky, celozrnné veky v obchodech zatím nehledejte. Trendy se ale mění, a tak se možná i s nimi za čas setkáme.
Veka by měla mít zlatohnědou a celistvou kůrku. Protože je určena pro výrobu chlebíčků, měla by se dobře krájet – křupavá kůrka by se drolila a chlebíčky by nevypadaly hezky. Správná veka má být hezky klenutá. Po rozkrojení má vonět a chutnat po použitých surovinách.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.