Tragický osud archeologa Josefa Ladislava Píče a nejočekávanější kosmické starty roku 2022

3. leden 2022

Josef Ladislav Píč: osud jménem Archeologie (4:22) – Procházka lednovou oblohou (18:58) – Kosmonautika a výzkum vesmíru 2022, 1. část: Očekávané starty (25:18)

V úvodním přehledu zajímavostí se dozvíte, kolik mláďat čápů bílých se za loňský rok vyklubalo na hnízdech po celé České republice, představíme vám největšího známého členovce v historii Země, mnohonožku rodu Arthropleura, povíme si, jak vypadá materiál, který dovezla sonda Hajabusa 2 z planetky Ryugu, zmíníme se o objevu vodních rezervoárů pod marsovským kaňonem Valles Marineris a také o prvním úspěšném průletu sondy Parker Solar Probe žhavou sluneční korónou.

Osud jménem Archeologie

Logo

Před 110 lety přišla česká archeologie o jeden ze svých základních pilířů. Před Vánoci roku 1911 zemřel muž, který archeologii zasvětil celý svůj život a udělal z ní opravdovou historickou vědu. Nejstarší historie českých zemí se mu stala vášní, osudem a byla zřejmě i příčinou jeho tragického konce. Jmenoval se Josef Ladislav Píč.

Jedna z vůdčích osobností české archeologie přelomu 19. a 20. století, Josef Ladislav Píč, přišel na svět 19. ledna 1847 ve Mšeně u Mělníka. Jak se hoch z chudé chalupy na kraji městečka u Kokořínského dolu mohl stát profesorem archeologie a ředitelem prehistorických sbírek Národního muzea? Rozhodně to nebyla jednoduchá cesta. Vyprávěl nám o ní Michal Lutovský z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech... Jak říká, byl to zájem o dějiny Slovanů, co Píče k archeologii přivedlo. Touha po poznání nejstarší historie Slovanstva u nás ho vyzdvihla až na ty nejvyšší posty, jaké česká archeologická věda před koncem 19. století nabízela. Jaký byl jeho pohled na dějiny? A jak vypadal systém, který na základě toho, co znal, na sklonku 19. století vytvořil?

Muzeum království Českého

Je paradoxem, že nejzásadnější a vlastně osudové nedorozumění Píčova života se vůbec netýkalo archeologie, ale Rukopisů – Královédvorského a Zelenohorského, údajně staročeských literárních textů, které po většinu 19. století inspirovaly rozvíjející se českou kulturu, umění i vědu. Zároveň se však vedl spor o jejich pravost. Spor nabýval na intenzitě, až na začátku 20. století začal převládat současný názor, že Rukopisy jsou podvržené – tedy že se jedná o novodobé padělky. Opravdu se stal klíčovým okamžikem Píčova života spor o Rukopisy? Dovedl ho až k sebevraždě?

Kosmonautika 2022: Očekávané starty

Sonda Psyche u stejnojmenné planetky, v představě výtvarníka

Rok 2022 má pro fanoušky vesmíru a kosmické techniky v rukávu celou řadu zajímavých momentů, říká odborník na kosmonautiku, její popularizátor a také šéfredaktor webu Kosmonautix.cz Dušan Majer. Právě on bude naším průvodcem po událostech, které mají kosmické agentury i někteří menší hráči v příštích měsících v plánu. Ne všechno se pochopitelně vydaří, jistě budou i nějaké ty posuny a změny, ale tak to prostě chodí a fanoušci kosmonautiky jsou s tím dopředu smířeni. Těšit se ale mohou.

Začněme očekávanými událostmi právě načatého měsíce ledna; to aby nám nic podstatného neuteklo. Jak ale říká Dušan Majer, letošní kosmonautický rok se, ve srovnání s minulými lety, bude rozbíhat jen zvolna. V lednu nás nečeká nic opravdu mimořádného. Během roku to však bude jiné a rozhodně se máme na co těšit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.