Tipy na víkend v Libereckém kraji: Anifilm, dřevosochání v Desné, nebo jarmark v Jilemnici

9. květen 2024

Přinášíme několik tipů, kam o víkendu zavítat v Libereckém kraji.

Anifilm

Až do neděle 12. května pokračuje v Liberci 23. ročník mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm. Festivalovým centrem je Liberecký zámek, kde je i škola animace, herní zóny a virtuální a také odpočinková. Zámek je jedním z 14 festivalových míst ve městě, letos mezi ně patří nově i pavilon I libereckého výstaviště, slouží jako projekční prostor.

Podrobný program festivalu najdete zde.

Májový jarmark v Jilemnici

V sobotu 11. května můžete na jilemnickém náměstí navštívit Májový jarmark. Kromě stánků a Tržnice řemesel bude otevřená také radniční věž a jarmark doplní i vystoupení dětí ze základních škol i ZUŠ, Jilemnického spolku paní a dívek, nebo umělců z Polska. Jarmark začne v 8.30 a končí v 17 hodin.

Cyklistická jízda Trojzemím

V sobotu 11. května se můžete zúčastnit, jako jezdec, i jako divák, Tour de Tripoint, tedy neobvyklého cyklistického závodu kolem Trojmezí Polska, Česká a Německa. Start i cíl jízdy je v Žitavě, jedním z kontrolních bodů je Horní náměstí v Hrádku nad Nisou, kudy by cyklisté měli projíždět kolem 10. hodiny.

Sympozium Desná

Zahrada u Riedelovy vily v Desné patří až do soboty 11. května už po 22. umělcům, kteří se ohánějí především motorovými pilami a z kusů dřeva se jim pod rukama rodí umělecká díla. Letos na Sympozium Desná zavítalo 12 zručných umělců.

Zahrada je přístupná i široké veřejnosti, v pátek od 18 hodin odehraje svůj koncert kapela Kompres, složená z muzikantů z Tanvaldska a Jablonecka. V sobotu od 17 hodin se díla dřevosochařů budou dražit v aukci, jejíž výtěžek bude věnovaný na projekt rekonstrukce Riedlovy vily. Od 18 hodin zahraje Jen tak band a v 21 hodin začne Večerní vernisáž při svíčkách, kterou doprovodí vystoupení souboru bicích nástrojů Aries.

Živá kultura = živý Liberec

Další tipy najdete v přehledu akcí Živá kultura = živý Liberec, který je neziskovým projektem Knihkupectví a antikvariátu Fryč. Projekt propaguje a propojuje libereckou kulturu a jednotlivé pořadatele.

autoři: reČRoL , Jaroslav Hoření , Tomáš Mařas | zdroje: Město Jilemnice , Město Hrádek nad Nisou
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.